Dec 30, 2009

Cuti2 Lagi

Hujung2 tahun ni, cuti masih berbaki aku bawak famili ke Terengganu. Lama gak tak datang ke Terengganu. Bertolak awal pagi aku mengikuti jalan Cameron Higlands. Jalan tu lebih dekat tapi sunyi, kiri kanan hutan je. Kalau malam gerenti aku tak kan lalu.






Sampai sana kami terus ke majlis perkahwinan. Yang menarik, aku suka sangat sebab rumah pengantin di tengah sawah padi. Terpaksa la park kereta jauh dan kemudian menyusuri denai ke rumah pengantin. Dah pukul 3 perut memang lapar giler. Bantai makan .. malu tolak tepi hhehheheh...


Pekena kopok lekor tepi Pantai Batu Berok memang layan. Cuaca baik pulak tu. Try la kopok lekor goreng tepung, best !! tempat aku tak de la jual. Tak sedar 3 trip ke kedai tu beli.. hehhehe

Dah sampai Terengganu, tak sah la kalau tak bershopping kat Pasar Payang kan. Kena pulak time aku datang tu hari Krimas, orang punya la ramai. Nak park keta payah, dah tu pulak Pasar Payang tak macam dulu harga dah mahal, nak tawar lelebih pun dah tak dilayan, maklum la orang ramai.


Esoknya adik aku bawak makan ke Haji Pok Long Seafood di Pantai Puteri. Siok makan situ, orang ramai kena beratur tunggu meja. Hidangan nye simple je , system layan diri, ambik je apa nak dan murah giler .

Yang baju merah tu la adik aku. Anak2 aku semua kamceng giler ngan Pak Ngah. Kalau adik aku ada, mula la anak2 mengada2.. nak dukung la.


Sebelum balik singgah shopping di Losong. Beli la buah tangan kat sedara n kengkawan. Sory la gang uol's order mulut je mana nak cekau duit, kalau hulur skit leh la banyak beli.. Lain kali bank in la skit. Seksa aku!!!

Balik aku ikut Grik sebab mak aku nak singgah di Bukit Bunga nak continue n perabis saki baki duit.

Dec 29, 2009

Potong !!!




Potong !! Bukan potong wayar seperti iklan yang tengah hangat sekarang ni.

Potong Kredit kad kerana :-

Pihak bank memaklumkan bahawa caj kad kredit sebagaimana yang telah ditetapkan oleh kerajaan melalui bajet tempohari akan berkuatkuasa pada bulan Januari 2010 atau pada bulan sepatutnya kad kredit itu tamat. Contohnya, jika kad kredit anda tamat pada bulan April 2012, maka bermula April 2010 caj tersebut akan mula dikenakan. Bagi mereka yang tamat pada bulan Januari, maka akan membayarnya lebih awal sedikit lah.


RM50 hengget untuk kad Utama dan RM25 bagi kad tambahan.. bayangkan kalu ada 3-4 kad.. naya weh..


walaupun :-


Bagaimanapun, pengguna boleh menukarkan bayaran RM50.00 atau RM25.00 (kad tambahan) dengan mata ganjaran yang diberikan berdasarkan kepada pembelian runcit menggunakan kad kredit. Perkara tersebut bagaimanapun masih terikat dengan syarat, terma dan ianya juga bergantung kepada pihak bank pengeluar kad anda. 


Jadi hari ni aku pi la potong semua kad2 kredit aku yang ada. Cuma tinggal satu je. Kot sesak2 nanti ada gak kad kredit, nak meminjam ngan sedara paham2 je la kan. 
Nak cancel kad kredit pun satu hal, tiap2 bank aku pi semua memujuk aku supaya jangan potong. Dah tekad kan semangat lantak lah apa depa nak offer aku tetap Potong... 

Dec 20, 2009

Cuti2 - Cherating.

Cuti sekolah kali ni aku bawak family aku ke Cherating. Aku buat last minit planning je. Selalu buat plan tak menjadi. Malam tu aku soh wife aku packing barang. Sampai sana baru cari hotel. Tak da hotel kita balik. Tu je plan aku..

Pagi 8 pagi aku bertolak . Jalan ke sana pun bukan nye aku tau sangat. Malam tadi bukak google maps tgk serba sikit. Buat la sikit kajian Hotel2 kat sana.





Dalam kol 2.30 petang aku sampai Cherating. Hari hujan lak tu. Teringat kan Hotel aku tengok malam tadi aku bukak google maps hp aku aku terus menuju ke Suria Cherating Beach Resort. Ni kira Hotel budget la. Apa yang penting bagi aku, hotel tu mesti ada swimming pool. Melangkah je masuk kami disambut dengan penuh mesra. Semalam baru RM175 termasuk bfast untuk 2 orang. Budak hanya dikenakan RM5 seorang. Jadi aku pun bagi ayat2 syurga akhirnya anak2 aku dapat bfast free. hhehhehee. Biliknya kemas dan ada Wi fi lak tu, nyesal aku tak bawak laptop. Letak je barang2 dalam bilik, anak2 aku terus mengajak ke swimming pool, letih aku drive tak ilang lagik tu..

.
Tengah syok2 mandi  hujan lak. Malam tu kami makan di Naemah Ikan Bakar. Masakan nya sedap dan harganya murah sesangat. Sok pagi nya pas bfast anak2 aku mandi lagi swimming pool (tak puas smlm kot). Dapat swimming pool langsung mandi laut tak ingat dah. Aku la sorang2 je mandi laut. Boring.....


Kata orang kalau dah ke sana tak sah kalau tak kena kopok lekor.. Shopping la ala kadar bagi kat sedara.

Dec 19, 2009

Award



Thanks pada Pereka Cerita menganugerahkan award nii...

Dec 16, 2009

Black Rose




BLACK ROSE
(Rock)
BIODATA
PENYANYI
Ajin
Amir (Amiruddin Mat Aris; lahir 1968; pernah menyertai kumpulan Cinema)

GITAR
Jepp
Man (pernah menyertai kumpulan Etika)
Roslan

BASS
Mario (Azhar Osman)
DRAM
Ain (Shahrin)
PENCAPAIAN
Juara bulanan pertandingan Muzik-Muzik TV3, lagu Penantian (1991)
Bertanding dalam Anugerah Juara Lagu TV3, lagu Penantian (1991)



Aku memang cukup minat ngan lagu2 Rock Kapak. Dari dulu sampai sekarang minat aku tak pudar. Dalam banyak2 kumpulan aku minat ngan Kumpulan Black Rose, Search, Wings dll.

Seingat aku Black Rose ni popular dalam tahun 1991. Masa tu aku ting. 3 rasanya. Time ni irama Rock tengah popular. Sana sini lagu2 rock. Fun Fair gerenti ada kumpulan rock buat show. Best masa tu. Black Rose ni popular ngan lagu Penantian. Feeling abis layan lagu ni.





Dec 10, 2009

Kampar

Kampar

Pekan Kampar merupakan sebuah pekan di negeri Perak yang terletak kira-kira 40 km dari Bandar Ipoh dan 16km dari Pekan Tapah dan merupakan tempat persinggahan bagi perjalanan antara utara dan selatan dan juga merupakan Bandar yang terakhir sekali di Daerah Kinta, kerana ke selatannya ialah Daerah Batang Padang dan Hilir Perak. Pekan utaranya pula ialah Gopeng dan selatannya pula ialah pekan Tapah. Apabila disebut Kampar memberi pengertian Bandar Kampar dan kawasan-kawasan sekitarnya dalam lingkungan 10-20 batu persegi. Penerokaan dan petempatan awal Kampar mempunyai kaitan dengan penemuan bijih timah itu sendiri, maka tidak hairan jika ada pendapat yang mengatakan Kampar dibangunkan di atas bijih timah dan sehingga kini bijih timah masih dilombong meskipun kepesatannya mulai berkurangan akibat kemerosotan pasaran timah.



Adalah dipercayai personality yang bertanggungjawab memajukan pada peringkat awalnya petempatan tersebut ialah Ngah Jabor atau Mohamed Jabor bin Bardot (1859-1921). Kajian mengenainya dalam ‘The Identity of Ngah Jabor dan Mohamed Jabor bin Bardot (1859-1921) oleh Dato Mohd. Hashim bin Sam Abdul Latif dalam Journal of Malaysia Branch Royal Asiatic Society (JMBRAS) Vo. 53 menyatakan beliau adalah salah seorang yang bertanggung jawab membunuh Residen Inggeris di Perak, J.W.W. Birch. Selian daripada pembesar-pembesar Melayu seperti Dato’ Maharajalela, Dato Sagor, Raja Abdullah dan lain-lain. Sementara yang lain-lain itu telah dihukum, Ngah Jabor berjaya menghilangkan diri.

Antara tahun 1876 sehingga 1886 kemungkinan Ngah Jabor menghilangkan diri untuk betapa/menuntut ilmu bagi memperlengkapkan diri. Raja Idris yang kemudian menjadi Sultan Perak ke-28 (1887-1916) menjadi hakim perbicaraan tersebut.

Raja Idris (Dris) adalah saudara sesusu kepada Ngah Jabor kerana semasa bayinya, Ngah Jabor menyusu kepada ibu Raja Idris, Ken Uda. Ini menjadi amalan biasa bagi keluarga Diraja menyusukan anaknya kepada orang lain terutama dari golongan orang-orang kenamaan. Meraka adalah sebaya dan dilahirkan di kampung yang sama, kampung Kuala Dipang. Kerana itulah Ngah Jabor bebas dari hukuman. Beliau menghilangkan diri dan sebelas tahun kemudian, 1886, muncul kembali (pembunuhan Birch pada 2hb November 1875), kali ini dengan identity baharu iaitu Mohamed Jabor. Kemungkinan pada masa menyepikan diri itu beliau telah membuka penempatan baru di Kampar untuk mengelakkan diri dari pengetahuan pihak British.
Pada 1893, Sultan Idris, Mohd Jabor bin Bardot dan Haji Abdul Rahman adalah pelombong-pelombong Melayu pertama di kawasan ini. Apabila Daerah Kampar dibuka dengan rasmi untuk pajakan lombong, Mohd Jabor memiliki lombong-lombong dengan pajakan lombong yang bernombor ML 882 bertarikh 18hb November 1894, seluas 22 ekar dengan pekerja seramai 167 orang. Pada tahun yang sama juga ia telah memiliki dua pajakan lombong melibatkan keluasan 55 ekar dan 10 ekar; di mana keseluruhannya berjumlah 90 ekar. Daripada keluasan tanah tersebut, Mohamed Jabor menjalankan kegiatan pelombongan sehingga tahun 1910.
Menurut kajian Encik Chye Kooi Loong pula pada 1886 seorang pemimpin Melayu yang berkaliber dan dinamik bernama Imam Prang Jabor adalah bertanggungjawab membuka perkampungan Melayu di hilir Sungai Keranji berdekatan pasar lama Kampar. Perkampungan asal ini dikenali sebagai Mambang Diawan sempena nama Gunung Mambang Diawan yang tingginya 1,455 kaki yang bermakna ‘Fairies among the cloud’
Apabila didapati daerah lembah kinta termasuk Kampar kaya dengan bijih timah hasil kajian oleh jurutera perlombongan Peranchis menjadikan Kampar satu penempatan yang untuk untuk diterokai.

Imam Prang Jabor menggalakkan para pengikutnya melombong dengna cara mengorek lubang-lubang kecil di kaki-kaki bukit dan mendulangnya di tebing-tebing sungai. Di samping itu, Imam Prang Jabor memberitahu pihak pentadbiran British isitu J.B.M. Leech sebagai Pegawai Daerah dan Majistret di Kinta. J.B.M. Leech kagum dengan keterangan tersebut seterusnya mengajak Maxwell seorang kadet M.C.S. dan Bramforth seorang juruukur melawat ke tempat di mana aktiviti perlombongan itu dijalankan.

Seterusnya, JBM Leech memilih satu kawasan di tebing kanan Sungai Keranji untuk ke tapak lot kedai. Bermula dari sinilah usaha-usaha perlombongan telah giat dijalankan dengan kehadiran pelombong Cina dan Eropah. Tapak kedai telah dijual dengan harga $25 sekeping.

Bandar Kampar bermula dengan nama Kampung Batang Tonggang yang lokasinya pada hari ini ialah di kawasna yang meluputi Jalan Masjid daripada simpang di Jalan Gopeng hingga ke Kampung Changkat (Kampung Masjid) yang wujud sekarang. Kampung ini yang terletak betul-betul di lereng Gunung Bmelaka adalah bersempadan dengan Gospel Hall yang ada sekarang ini di sebelah utara dan Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan © Public Girls’ di sebelah selatan.

Mengapa namanya Batang Tonggang? Sumber lisan menyatakan terdapat banyak anak sungai di kawsan ini yang merupakan punca tenaga asli dalam kegiatan melampan ini. Batang-batang kayu digunakan sebagai titi menyeberangi anak-anak sungai ini dan dari situlah wujudnya istilah ‘menonggang’ atau ‘meniti’ batang-batang kayu ini. Ada juga titi yang ‘tertonggang’ (terjatuh hujungnya) ke dalam air.

Akan tetapi, mengikut seorang pegawai Inggeris, George Maxwell menyebut tempat tersebut sebagai Mambang Diawan kerana tempat berkenaan terdapat seorang mambang atau bidadari yang turun dari Gunung Bujang Melaka. Sebanarnya ia bermula dengan sekumpulan pelombong bijih timah yang telah bekerja keras sepanjang hari dan apabila mereka berehat, mereka ternampak bidadari di awan-awan kerana keletihan mereka, oleh itu, dapat disimpulkan bahawa nama Batang Tonggang kemudian menjadi Mambang DiAwan dan seterusnya ditukar kepada nama sekarang.

Akhir sekali perlu dijelaskan kewujudan nama Sungai Kampar kerana darinyalah nama bandar ini dipakai sekarang. Sumber lisan menerangkan sungai ini menjadi lebuhraya pedagang-pedagang dari bandar Kampar di Pulau Sumatera. Pergerakan penduduk tempatan di kepulauan Melayu memang tidak dapat dinafikan dalam sejarah. Kerana itu jugalah terdapat ramai orang dari Sumatera dan Pulau Jawa di kampung-kampung di sekitar Bandar ini. Memang menjadi kebiasaanlah wujudnya nama satu-satu tempat itu dari nama sungai yang berdekatan.

Cara asal nama Kampar diambil tidak dipersetujui oleh beberapa penduduk. Terdapat cerita mengenai seorang Sultan Perak yang dating ke Kuala Dipang bersama sida-sida baginda untuk berkelah. Semasa berenang dan memancing di Sungai Kuala Dipang, mereka mendapati banyak mati kerana keracunan ‘tuba’ di sungai tersebut. Baginda dan pengikut-pengikut baginda ternampak selonggol kapor tetapi memanggilnya kampar tetapi kemudian cara sebutannya menjadi Kampar.







Inilah Sekolah Aku , Sekolah Rendah dan Menengah Anglo Chinese School (ACS). Sekolah rendah dan menengah dipisah kan oleh jalan raya. Dulu kalau budak2 melayu yang bersekolah sini dah dikira hebat la.. sekarang ntah la.. ACS ni sekolah yang terbaik la kat Kampar. Sebelah sekolah aku ni ada sekolah cina Pei Yuan. Kira musuh tradisi sekolah ACS. Dalam sukan ke apa2 je mesti nak berlawan.


Stesen Bas Kampar. Ada beberapa bas menjalankan perkidmatan. Kinta Bus beroperasi dari Kampar ke Ipoh, Kampar ke Malim Nawar dan Kampar ke Sahom. Kamta Bus pulak dari Kampar ke Tapah dan Kampar ke Mambang Diawan, lagi satu aku dah lupa bus tu beroperasi Kampar ke Teluk Intan. Dalam banyak2 bus berhenti2 dalam Malaysia ni Kinta Bus adalah salah satu bus yang memberikan perkhidmatan pada yang terbaik. Leh dikatakan aku membesar dalam bus ni dari sekolah menengah sampai la aku kawin tiap2 hari aku pasti jadi penumpang setia. selalu nya aku naik bas ni free je sebab....................


Restoran Mahsuri. Ni la tempat lepak aku masa nak nunggu bas balik sekolah. Dulu femes giler restoran ni, skrg ni ntah la aku pun dah lama tak masuk. Yang best restoran ni sebab tiap2 tempat duduknya ada penghadang jadik orang tak leh la nampak.


Ni la Bazar Kampar. Masa kecik2 dulu kat sini la kami bershopping raya ke ataupun masa nak bukak sekolah. Murah giler harganye. Sekarang aku nengok dah banyak kedai dah tutup , sedih rasanye.


KFC Kampar. Banyak kenangan aku kat sini. Dulu cuma satu tingkat je, sekarang dah 2 tingkat. Maju beno dah.


Pagung Wayang Princess. Satu2nya panggung wayang yang ada. Sekarang dah jadi kedai perabut.


Tu la dia kedai ais kacang paling femes.. Balik kampung je aku mesti nak pekena dulu.


Antara tempat menarik di Kampar. Tempat nya menarik cantik air nya sejuk. Nak berkelah kat sini berhati2.
Aku pun dah lama tak kesini.



Sekarang Kampar dah banyak berubah. Kampar dah pesat menbangun. Banyak tempat2 aku melepak dulu dah tak ada. Kampar kan terus maju......

Dec 6, 2009

Happy Family+Snap+Old Maid=Donkey ????


Masih ingat tak lagi main game kad ni ???

Aku belikan tok anak2 aku (aku pun gian gak naik main) semalam. Jenuh la jugak cari kedai yang masih menjual game ni. Tawas satu Ipoh la..... tapi berbaloi..

Time aku dulu game ni memang popular. Selalu nya kat akhir2 tahun pas abis exam ada je la bebudak bawak kesekolah. Time tu pun bukan belajar dah, ada masa nya cikgu pun join sekaki main.

Aku rasa bebudak sekarang ni tak tau pun game ni wujud agaknya.
Tak kan merasa agaknya syoknye main game kad2 ni. Main game kad ni ada baiknya sebabnya :-

- mengingatkan daya ingatan
- kena cakap dalam bahasa English lak tu (Happy Family)
- mengeratkan hubungan persahabatan dan kekeluaragaan

Aku paling syok main Donkey ni. Main dalam 3-4 orang. Kad2 akan dibahagi sama rata dan salah satu kad tu ada kad "Donkey" yang mana setiap pemain akan cuba mengelak dari mendapatkan ini. Setiap kad yang match akan dikeluarkan dari permainan sehingga lah kad yang terakhir "Donkey".Dia la yang kalah. Masa kad2 tu berpindah2 tangan memang seronok, penuh ngan gelak tawa.

Tadi kami sekeluarga main la game ni. Best !! Sampai sakit perut kami gelak anak beranak.

Kalau ada sapa2 nak join main ngan aku ... meh laa hahahhahahaha

Dec 1, 2009

Azam Aku Tercapai

"Ayah.. jap2 jgn gerak kepala"

Tersentak aku ketika mengelamun di hentian traffic light. Bonus minggu depan masyuk kepala dah memikir apa nak buat.....

"Akak nak kira berapa uban Ayah".

Adehhh !!! aku memandang cermin pandang belakang.. 1, 2, 3.... alamak dah lebih dari 3 helai.

"Ayah dah macam Atok" Anak2 ku berderai ketawa.

"Yang.. Inai kat umah ada lagi x ?".

Terasa cepat masa berlalu. Dah nak masuk tahun 2010 hanya tinggal kurang dari sebulan je lagi kan. Azam kawan2 ku yang membuat azam di awal tahun sudah ke tercapai, tengah nak mencapai atau dah melupakan azam itu ???

Azam aku dah tercapai.Azam aku simple je.Mencari sahabat baik aku AZAM. Kami berpisah di sekolah rendah dulu bila Azam berpindah. Sejak hari tu tak penah la berjumpa dengan dia. Khabar pun tak de. Akhirnya ketemu di Facebook. Tapi lum la dapat bersua muka lagi.. Azam jauh sangat merantau nye.
Azam ko bila nak balik ????......

20 Amalan Murah Rezeki

Amalan-amalan ini menjadi sebab Allah limpahi hamba-Nya dengan keluasan rezeki dan rasa kaya dengan pemberian-Nya. Berdasarkan konsep rezeki yang telah diperkatakan, Allah memberi jalan buat setiap hamba-Nya untuk memperolehi rezeki dalam pelbagai bentuk yang boleh menjadi punca kebaikan dunia dan akhirat. Di antaranya:

1. Menyempatkan diri beribadah
Allah tidak sia-siakan pengabdian diri hamba-Nya, seperti firman-Nya dalam hadis qudsi:

"Wahai anak Adam, sempatkanlah untuk menyembah-Ku maka Aku akan membuat hatimu kaya dan menutup kefakiranmu. Jika tidak melakukannya maka Aku akan penuhi tanganmu dengan kesibukan dan Aku tidak menutup kefakiranmu." (Riwayat Ahmad, Tirmizi, Ibnu Majah dan al-Hakim dari Abu Hurairah r.a.)

2. Memperbanyak istighfar
Istighfar adalah rintihan dan pengakuan dosa seorang hamba di depan Allah , yang menjadi sebab Allah jatuh kasih dan kasihan pada hamba-Nya lalu Dia berkenan melapangkan jiwa dan kehidupan si hamba. Sabda Nabi s.a.w.:

"Barang siapa memperbanyak istighfar maka Allah s.w.t akan menghapuskan segala kedukaannya, menyelesaikan segala masalahnya dan memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka." (Riwayat Ahmad, Abu Daud, an-Nasa'i, Ibnu Majah dan al-Hakim dari Abdullah bin Abbas r.a.)

3.Tinggalkan perbuatan dosa
Istighfar tidak laku di sisi Allah jika masih buat dosa. Dosa bukan saja membuat hati resah malah menutup pintu rezeki. Sabda Nabi s.a.w.:

"… dan seorang lelaki akan diharamkan baginya rezeki kerana dosa yang dibuatnya." (Riwayat at-Tirmizi)

4. Sentiasa ingat Allah
Banyak ingat Allah buatkan hati tenang dan kehidupan terasa lapang. Ini rezeki yang hanya Allah beri kepada orang beriman. Firman-Nya:

"(iaitu) orang-orang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan mengingati Allah . Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah hati menjadi tenteram." (Ar-Ra'd: 28)

5. Berbakti dan mendoakan ibu bapa
Dalam hadis riwayat Imam Ahmad, Rasulullah s.a.w. berpesan agar siapa yang ingin panjang umur dan ditambahi rezekinya, hendaklah berbakti kepada ibu bapanya dan menyambung tali kekeluargaan. Baginda s.a.w. juga bersabda:

"Siapa berbakti kepada ibu bapanya maka kebahagiaanlah buatnya dan Allah akan memanjangkan umurnya." (Riwayat Abu Ya'ala, at-Tabrani, al-Asybahani dan al-Hakim)

Mendoakan ibu bapa juga menjadi sebab mengalirnya rezeki, berdasarkan sabda Nabi s.a.w.:

"Apabila hamba itu meninggalkan berdoa kepada kedua orang tuanya nescaya terputuslah rezeki (Allah ) daripadanya." (Riwayat al-Hakim dan ad-Dailami)

6. Berbuat baik dan menolong orang yang lemah
Berbuat baik kepada orang yang lemah ini termasuklah menggembirakan dan meraikan orang tua, orang sakit, anak yatim dan fakir miskin, juga isteri dan anak-anak yang masih kecil. Sabda Nabi s.a.w.:

"Tidaklah kamu diberi pertolongan dan diberi rezeki melainkan kerana orang-orang lemah di kalangan kamu." (Riwayat Bukhari)

7. Tunaikan hajat orang lain
Menunaikan hajat orang menjadi sebab Allah lapangkan rezeki dalam bentuk tertunainya hajat sendiri, seperti sabda Nabi s.a.w.:

"Siapa yang menunaikan hajat saudaranya maka Allah akan menunaikan hajatnya…" (Riwayat Muslim)

8. Banyak berselawat
Ada hadis yang menganjurkan berselawat jika hajat atau cita-cita tidak tertunai kerana selawat itu dapat menghilangkan kesusahan, kesedihan, dan kesukaran serta meluaskan rezeki dan menyebabkan terlaksananya semua hajat. Wallahu a'lam.

9. Buat kebajikan banyak-banyak
Ibnu Abbas berkata:

"Sesungguhnya kebajikan itu memberi cahaya kepada hati, kemurahan rezeki, kekuatan jasad dan disayangi oleh makhluk yang lain. Manakala kejahatan pula boleh menggelapkan rupa, menggelapkan hati, melemahkan tubuh, sempit rezeki dan makhluk lain mengutuknya."

10. Berpagi-pagi
Menurut Rasulullah s.a.w., berpagi-pagi (memulakan aktiviti harian sebaik-baik selesai solat Subuh berjemaah) adalah amalan yang berkat.

11. Menjalin silaturrahim
Nabi s.a.w. bersabda:

"Barang siapa ingin dilapangkan rezekinya dan dilambatkan ajalnya maka hendaklah dia menghubungi sanak-saudaranya." (Riwayat Bukhari)

12. Melazimi kekal berwuduk
Seorang Arab desa menemui Rasulullah s.a.w. dan meminta pedoman mengenai beberapa perkara termasuk mahu dimurahkan rezeki oleh Allah . Baginda s.a.w. bersabda:

"Sentiasalah berada dalam keadaan bersih (dari hadas) nescaya Allah akan memurahkan rezeki." (Diriwayatkan daripada Sayidina Khalid al-Walid)

13. Bersedekah
Sedekah mengundang rahmat Allah dan menjadi sebab Allah buka pintu rezeki. Nabi s.a.w. bersabda kepada Zubair bin al-Awwam:

"Hai Zubair, ketahuilah bahawa kunci rezeki hamba itu ditentang Arasy, yang dikirim oleh Allah azza wajalla kepada setiap hamba sekadar nafkahnya. Maka siapa yang membanyakkan pemberian kepada orang lain, nescaya Allah membanyakkan baginya. Dan siapa yang menyedikitkan, nescaya Allah menyedikitkan baginya." (Riwayat ad-Daruquthni dari Anas r.a.)

14. Melazimi solat malam (tahajud)
Ada keterangan bahawa amalan solat tahajjud memudahkan memperoleh rezeki, menjadi sebab seseorang itu dipercayai dan dihormati orang dan doanya dimakbulkan Allah .

15. Melazimi solat Dhuha
Amalan solat Dhuha yang dibuat waktu orang sedang sibuk dengan urusan dunia (aktiviti harian), juga mempunyai rahsia tersendiri. Firman Allah dalam hadis qudsi:

"Wahai anak Adam, jangan sekali-kali engkau malas mengerjakan empat rakaat pada waktu permulaan siang (solat Dhuha), nanti pasti akan Aku cukupkan keperluanmu pada petang harinya." (Riwayat al-Hakim dan Thabrani)

16. Bersyukur kepada Allah
Syukur ertinya mengakui segala pemberian dan nikmat dari Allah . Lawannya adalah kufur nikmat. Allah berfirman:

"Demi sesungguhnya! Jika kamu bersyukur, nescaya Aku tambahi nikmat-Ku kepadamu, dan demi sesungguhnya jika kamu kufur, sesungguhnya azab-Ku amat keras." (Ibrahim: 7) Firman-Nya lagi: "… dan Kami akan memberi balasan kepada orang-orang yang bersyukur." (Ali Imran: 145)

17. Mengamalkan zikir dan bacaan ayat Quran tertentu
Zikir dari ayat-ayat al-Quran atau asma'ul husna selain menenangkan, menjenihkan dan melunakkan hati, ia mengandungi fadilat khusus untuk keluasan ilmu, terbukanya pintu hidayah, dimudahkan faham agama, diberi kemanisan iman dan dilapangkan rezeki.

Misalnya, dua ayat terakhir surah at-Taubah (ayat 128-129) jika dibaca secara konsisten tujuh kali setiap kali lepas solat, dikatakan boleh menjadi sebab Allah lapangkan kehidupan dan murahkan rezeki.

Salah satu nama Allah , al-Fattah (Maha Membukakan) dikatakan dapat menjadi sebab dibukakan pintu rezeki jika diwiridkan selalu; misalnya dibaca "Ya Allah ya Fattah" berulang-ulang, diiringi doa: "Ya Allah , bukalah hati kami untuk mengenali-Mu, bukalah pintu rahmat dan keampunan-Mu, ya Fattah ya 'Alim." Ada juga hadis menyebut, siapa amalkan baca surah al-Waqi'ah setiap malam, dia tidak akan ditimpa kepapaan. Wallahu a'lam.

18. Berdoa
Berdoa menjadikan seorang hamba dekat dengan Allah , penuh bergantung dan mengharap pada rahmat dan pemberian dari-Nya. Dalam al-Quran, Allah suruh kita meminta kepada-Nya, nescaya Dia akan perkenankan.

19. Berikhtiar sehabisnya
Siapa berusaha, dia akan dapat. Ini sunnatullah. Dalam satu hadis sahih dikatakan bahawa Allah berikan dunia kepada orang yang dicintai-Nya dan yang tidak dicintai-Nya, tapi agama hanya Allah beri kepada orang yang dicintai-Nya saja. (Riwayat Ahmad, Ibnu Abi Syaibah dan al-Hakim)

Bagi orang beriman, tentulah dia perlu mencari sebab-sebab yang boleh membawa kepada murah rezeki dalam skop yang luas. Misalnya, hendak tenang dibacanya Quran, hendak dapat anak yang baik dididiknya sejak anak dalam rahim lagi, hendak sihat dijaganya pemakanan dan makan yang baik dan halal, hendak dapat jiran yang baik dia sendiri berusaha jadi baik, hendak rezeki berkat dijauhinya yang haram, dan sebagainya.

20. Bertawakal
Dengan tawakal, seseorang itu akan direzekikan rasa kaya dengan Allah . Firman-Nya:

"Barang siapa bertawakal kepada Allah , nescaya Allah mencukupkan (keperluannya) ." (At-Thalaq: 3)

Nabi s.a.w. bersabda:

"Seandainya kamu bertawakal kepada Allah dengan sebenar-benar tawakal, nescaya kamu diberi rezeki seperti burung diberi rezeki, ia pagi hari lapar dan petang hari telah kenyang." (Riwayat Ahmad, at-Tirmizi, Ibnu Majah, Ibnu Hibban, al-Hakim dari Umar bin al-Khattab r.a.)

Kesemua yang disebut di atas adalah amalan-amalan yang membawa kepada takwa. Dengan takwa, Allah akan beri "jalan keluar (dari segala perkara yang menyusahkan) , dan memberinya rezeki dari jalan yang tidak terlintas di hatinya." (At-Talaq: 2-3)

Pendek kata, bagi orang Islam, untuk murah rezeki dalam ertikata yang sebenarnya, kuncinya adalah buat amalan-amalan takwa. Amalan-amalan ini menjadi sebab jatuhnya kasih sayang Allah , lalu Allah limpahi hamba-Nya dengan keluasan rezeki dan rasa kaya dengan pemberian-Nya.

Nov 30, 2009

Dilema Wanita Hari Ini


Jangankan lelaki biasa, nabi pun terasa sunyi tanpa wanita.
Tanpa mereka, fikiran dan perasaan lelaki akan resah.
Masih mencari walau ada segalanya.
Apa yang tiada dalam syurga?
Namun adam tetap rindukan hawa.
Dijadikan wanita daripada tulang rusuk yang bengkok.
Untuk diluruskan oleh lelaki.
Tetapi seandainya lelaki itu sendiri tidak lurus,
Mana mungkin kayu yang bengkok menghasilkan bayang yang lurus.
Luruskanlah wanita dengan jalan yang ditunjuk oleh Allah,
Kerana mereka diciptakan sebegitu rupa oleh Allah.
Didiklah mereka dengan panduan darinya.
Jangan cuba menjinakkan mereka dengan harta, kerana nantinya mereka semakin liar.
Janganlah hiburkan mereka dengan kecantikan, kerana nantinya mereka akan semakin derita.
Kenalkan mereka kepada Allah, zat yang kekal. Di situlah punca kekuatan dunia.
Akal senipis rambutnya, tebalkanlah ia dengan ilmu.
Hati serapuh kaca, kuatkanlah ia dengan iman…
Perasaan selembut sutera, hiasilah ia dengan akhlak.
Suburkanlah ia kerana dari situlah nantinya…
Mereka akan lihat nilaian dan keadilan Rab…
Bisikkan ke telinga mereka bahawa kelembutan bukan suatu kelemahan..
Ia bukan diskriminasi Allah… sebaliknya di situlah kasih dan sayang Allah…
Wanita yang lupa hakikat kejadiannya…
Pasti tidak akan terhibur, dan tidak akan menghiburkan…
Tanpa iman, ilmu dan akhlak..mereka tidak akan lurus…
Bahkan akan semakin membengkok…
Itulah hakikatnya andai wanita tidak kenal Rabbnya…
Bila wanita menjadi derhaka… pasti dunia lelaki akan menjadi huru hara….
Lelaki pula janganlah mengharapkan ketaatan semata-mata…
Tapi binalah kepimpinan…
Pastikan sebelum wanita menuju ilahi, pimpinlah diri kepadanya…
Jinakkan diri kepada allah…
Nescaya akan jinaklah segala-galanya di bawah pimpinanmu…
Janganlah mengharapkan isteri semulia Fatimah Az-Zahra’
Seandainya dirimu tidak sehebat saidina Ali karamallahuwajhah

Nov 22, 2009

SaaT Aku Di TalKin Kan..


Hari berganti hari.Keadaanku semakin tenat.Tubuhku terkaku seperti mayat di atas katil di salah sebuah hospital yang aku sendiri tidak tahu mengapa aku di tempatkan di sini.Sebelum tu, yang aku ingat aku sedang memandu kereta ayah,lalu bertembung dengan lori balak.

Tapi selepas itu aku tidak ingat apa-apa.Pandanganku kabur.Tidak dapat ku pastikan siapa orang-orang yang berada di sekelilingku.Aku terasa dada ku teramat berat dan bahagian pinggangku sudah tidak berasa apa-apa lagi.Derita sngguh.nafasku sesak.

Tiba-tiba tanganku di pegang kuat.”Mengucap sayang,,mengucap…….. Asyhaduallailahaillallah………” ucapan
itu dibisikkan ke telingaku di sertai dengan tangisan.Itu suara ibu.manusia yang pernah mendodoikan daku semasa kecil,manusia yang pernah menyuapkan nasi ke dalam mulutku,manusia yang pernah memberi susunya serta yang pernah merotanku kerana degil.

“Bagaimana dengan keadaannya doktor?”Aku amati suara itu.Pasti itu suara abang.Mungkin abang baru sampai. “Tenat”,jawab doktor dengan ringkas. “Itu kata doktor bang,jangan berserah kepada takdir sahaja.Kita perlu usaha”. Sudah seminggu aku terlantar di wad ini,kenapa baru sekarang abang menjengah? datang lah ke sini,aku ingin berbicara denganmu. datanglah….. Tapi mataku…….semakin gelap.Adakah aku sudah buta? Tidak!!!!Aku tidak mahu buta.Aku masih ingin melihat dunia ini. “Sabarlah dik,banyak-banyak ingatkan Allah.”Abangkah yang bersuaraitu? Apa yang aku tanggung ini tidak semudah yang kaulafazkan,abang.Tolonglah adikmu ini.Tolong bukakan mataku.

“Tekanan darahnya amat rendah”. sayup sayap kedengaran
suara doktor.Kedengaran juga ibu menangis teresak-esak.Ibu,kau hanya mampu menangis saja.dan bila tiba saatnya,kita akan berpisah.Tapi,ibu…..aku tidak mahu berpisah denganmu.Tolonglah ibu,selamatkan lah daku. “Yassin……”.bacaan yassin terngiyang-ngiyang di telingaku.Aku tahu itu suara abang.Tetapi kenapa aku di perdengarkan dengan suara itu???

Apakah aku sudah menghampiri maut???????Aku takut!!!!!!! Sedetik lagi sakaratul maut datang.Sedetik lagi izrail datang. Sedetik lagi malaikat maut datang.Aku di ambang sakaratul maut…… Aku semakin tegang dan semakin sendat nafas di dada.Ketika itu,aku tidak ingat apa-apa lagi.Aku tidak kenal sesiapa di sekelilingku.Tapi yang pastinya sekarang, aku berdepan dengan sakaratul maut.

“Tolong ibu,tolonglah aku,
aku takut”.Tapi rintihan ku tidak di pedulikan.Apa mereka
semua sudah pekak? Aku di lambung resah,gelisah dan penuh kesah.Keluhan dan rintihan “Panas,dahaga,haus,panas……..”.tapi tiada siapa pun yang peduli.Nenekku datang,”Nenek………..”. “Kau dahaga cu,kau lapar cu,mahu air??Ini gelas penuh air madu,kalau cucu mahu masuk syurga,minum air ini”.

“Ibu……”.
Ibuku datang, Ibu menggoyangkan buah susunya.
” Ini ibumu.Air susu ini membesarkanmu, nak.Buangkan
islam, matilah dalam agama yahudi…..”.
Ayah…….kau datang ayah…….”.
“Matilah dalam agama yahudi anakku.matilah dalam agama nasrani Itulah agama yang membantu kau masuk ke syurga”. “Nenek….ibu…..ayah……suara kau kah tadi??Kenapa kau berubahlaku??Atau suara syaitan yang ingin memurtadkan aku?? “Mengucap sayang,mengucap.Asyhaduallailahaillallah……”.Ucapan
itu diajukan sekali lagi ke telingaku.Itu suara ibu.Tapi lidahku sudah menjadi kelu.

Manusia-manusia berjubah hitam datang.”Mari ikut kami”. manusia-manusia berjubah hijau datang membawa bersamanya payung hijau,katanya”Mari ikut kami”.cahaya putih datang.datang hitam. Datang sinaran kuning.Cahaya merah datang .”Apa ini,apa ini?.Akulah sakaratul maut…….!!!!!!”. Kedinginan menjalar,merayap perlahan-lahan dari hujung kaki ke hujung rambut dan kini seluruh jasadku di selimuti sejuk.dan kemudian datanglah malaikat maut di hujung kepalaku. “Hai jiwa yang keji,keluarlah dari kemurkaan Allah…….”.Aku tersentak.Roh ku berselerak di dalam tubuhku.Lalu,innalillahi wainnailaihi rajiuun…. Malaikat-malaikat yang menunggu sesayup mata memandang dan menghemburlah bangkai yang sebusuk-busuknya.

Tiba-tiba bau busuk menusuk ke hidungku,seperti bau sampah
yang amat busuk. “Apa yang busuk ni?Tak adakah orang yang mengangkat sampah ni?Ah,busuknya,hanyirnya,hancingnya……”.

“Assalamualaikum……”.
“Siapa yang memberi salam itu?”.
“Aku”.
“Kau siapa wahai pemuda???”.
Seorang lelaki tercegat di hadapan katilku.Aku tidak
pernah melihat orang yang sehodoh,sekotor,dan sebusuknya di dunia ini.rambutnya yang tidak terurus,baju yang di pakai berlumut hijau,kuning,coklat dan entah apa-apa warna lagi,dari lubang hidung,telinganya dan mulutnya terdapat nanah dan darah pekat keluar.Tanpa di pedulikannya……jijik,loya,aku rasa……..teramat loya melihatnya.

“Kau tak kenal aku?”.
“Tidak,jawabku tegas.Mana mungkin aku kenal kau sehodoh
dan sejijik ini”.
“Aku sahabatmu,kau yang membuat aku hari-hari”.
“Bohong!”.Aku menjerit sekuat hati.Biar semua penghuni wad
ini mendengarnya.
“Aku tak kenal engkau!Lebih baik kau pergi dari sini”.
“Akulah amalanmu yang keji……….”.

Aku terdiam.Aku tidak mampu berkata apa-apa teringat kini,semuanya telah pernah ku dengar dan ku pelajari dulu.Segala dosa dan keburukan yang kita lakukan di dunia,akan di jelmakan dalam sebagai suatu makhluk yang teramat hodoh di hadapan kita di alam barzakh nanti. Oh!Tuhan,aku banyak dosa.Aku memang lalai,cuai dan lupa dengan segala nikmat yang telah kau kurniakan.Solatku kerana kawan,dan bukannya ikhlas kerana Allah.Pergaulanku bebas,tak kenal muhrim ataupun tidak.tapi itu semua telah berlalu dan dan sudah terlambat untuk bertaubat.Apa yang aku harus lakukan!!!!! Surah yassin yang abang pegang di letakkan di atas dahiku.Aku melihat kaklong dan kak ngah menangis.Aku juga lihat mata abah bengkak. Tiba-tiba badanku di sirami air.Air apa ini?????

“Tolong….sejuk!!!!Kenapa air ini berbau air kapur barus.Tolong jangan tekan perutku dengan kuat,sakit!!!!Kenapa ramai orang melihat aku???Aku malu…..malu…..malu……!!!!!!”.
Aku di usung ke suatu ruang.Aku lihat kain putih dibentangkan.Lalu diletakkannya aku di atas kain putih itu.kapas di bubuh di celah-celah badanku.Lalu aku di bungkus satu demi satu dengan kain itu. “Nanti,tunggu!!jangan bungkus aku.Kenapa kalian semua buat aku macam ini?Tolong rimas….panas……..”. Kemudian aku di letakkan di suatu sudut.Beberapa orang termasuk tok imam menyembahyangkanku.Kelihatan ayah dan abang berada di saf yang pertama.Tapi kenapa aku di sembahyangkan?

Bukan kah aku boleh sembahyang sendiri?
Aku teringat kata-kata ustazku dahulu.
“Sembahyanglah kamu sebelum kamu disembahyangkan”.Dan kini
baru aku sedar aku sudah tidak mampu lagi untuk mengangkat takbir,ruku’,sujud dan tahiyyat. Aku di angkat perlahan-lahan kemudian di letakkan di dalam kotak kayu.

Kotak apa ini?”Aku di usung oleh enam orang termasuk ayah
dan abang.Aku diusung setapak demi setapak”. “Al-Fatihah!”Keengaran suara tok imam.Kelihatan ibu,kak long,kak ngah dan lain-lain mengekori di belakang.tapi kemana dia bawanya aku?”. Nun jauh di sana,kelihatan tanah perkuburan kampungku. “Ke situkah aku dibawanya?Tolong turunkan aku,aku takut!!!!!!”. Setibanya di tanah perkuburan,kelihatan satu liang yang besaiz dengan jasadku.Beberapa tangan memegangku,dan aku di turunkan ke dalam liang itu. “Perlahan-lahan”,aku terdengar suara tok imam memberitahu.”Tolong keluarkan aku dari sini!Aku seram!!!”.Kini aku berada di dalam liang kedalam enam kaki.Sedikit demi sedikit pasir dan tanah menutupiku.

“Tanah apa ini?”.
“Aduh sakitnya badanku di timbusi tanah”.
“Innalillahiwa innailaihi rajiuuun…….Dari Allah kita datang,dan kepada Allah jualah kita kembali”. Kedengaran bacaan talkin dari tok imam.”Sesungguhnya mati itu benar alam barzakh itu benar,siratul mustaqim itu benar,syurga dan neraka itu jua benar……..”.Sayup sayap aku terdengar tok imam terus membaca talkin,tetapi makin lama makin hilang.Pandanganku makin ,makin kabur dan terus tidak kelihatan.Tubuhku terasa telah di timbusi sedikit demi sedikit pasir dan tanah yang di lemparkan ke atasku.Terasa semakin gelap dan ……aku kini keseorangan.

“Nanti!Nanti!Tolong!Tolong ayah,ibu!Jangan tinggalkan aku seorang.Aku takut!!!Gelap!!!Panas!!!Tolonggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggg ggggggg !!!!

-SIAPA YANG BOLEH TOLONG KITA KALAU KITA TIADA BEKALAN AMAL SOLEH SEWAKTU DI DUNIA-……

“SAKITNYA SAKRATUL MAUT ITU ADALAH UMPAMA SERIBU PEDANG YANG AMAT TAJAM MENGHIRIS DAGING DAN TULANG SERENTAK…DAN SAKITNYA HINGGA KE AKHIRAT.”



Semoga ada yang insaf....

Nov 21, 2009

EBUDDY


eBuddy Mobile Messenger



Yahoo
ICQ
Facebook
Myspace
MSN
Google Talk
AIM







Send a picture, straight from your camera

Now you can take a cool picture with the camera on your phone, and send it directly in a chat to your friends! Just open a chat, click on Menuand choose Send Picture.Your friends can always view this picture, no matter what network or application they are on.


Set your avatar with your camera phoneWith eBuddy Mobile Messenger
 you can share all the cool things you do in an easy way. You can set your personal message and take a brand new display picture, directly from your phone's camera.




Always reach your friends
Want to talk to a buddy, but he just went offline? Just send an offline message straight from your mobile. eBuddy Mobile Messengersupports offline messaging. You can also receive offline messages. As soon as you login, you will get all the messages that were sent to you when you were offline.

Nov 18, 2009

Baru Ku Tahu

Orang Melayu dikatakan mengambil perkataan ELEKTRIK daripada perkataan Inggeris yang juga ELECTRIC. Tetapi yang sebenarnya, ELECTRIC itu diambil dari perkataan Melayu campur Inggeris.

Ceritanya... . Pada suatu masa dulu selepas setahun Thomas Edison mencipta lampu, saintis tidak pernah terfikir memberi nama kuasa yang menyebabkan lampu itu hidup. Jadi, entah macam mana semasa lampu mula-mula hendak diperkenalkan di Tanah Melayu, ada seorang Melayu yang bernama Kulup Kalimantang mati-mati tidak percaya pada hasil ciptaan Thomas Edison itu. Semasa demonstrasi diadakan oleh Thomas di Tanah Melayu untuk memperkenalkan lampu itu, Kulup Kalimantang pun berkata dengan kuat.

"Ele..trick aje tu... ele..trick aje... ele trick!". ( Bermaksud tipu )

Thomas Edison berfikir Kulup berkata begitu kerana mengatakan lampu menyala disebabkan oleh kuasa "ele..trick" . Jadi digunakanlah perkataan "ELE..TRICK" yang dieja ELECTRIC mengikut ejaan orang putih. Sebagai mengingati jasa Kulup Kalimantang menamakan kuasa ELECTRIC itu, maka diciptalah sejenis lampu panjang yang dinamakan lampu kalimantang .



ahahhahahahaa.. aku tengah tension.. jadi aku surf net cari cite lawak.....

Nov 17, 2009

Simpan Fail/Folder Secara Rahsia


Perisian freeware ini boleh menyembunyikan sejumlah fail/folder yang tersimpan dalam PC anda. Boleh la menjamin keselamatan dan privacy anda tu. Menerusi perisian ini anda boleh tu menyorok fail/folder tertentu pada bila2 masa sahaja. Apabila perlu anda boleh unhide nya tanpa sebarang masalah. untuk jaminana keselamatan kata laluan diperlukan.



Nov 15, 2009

Basikal


Keputusan akhir tahun dah kuor..

Aku janji kalau Isyraf dapat nombor bawah dari 5, aku akan hadiahkan dia sesuatu. Alhamdulillah dia dapat no 2 dalam kelas. Jadi kena lah aku tunaikan janji.

{--- BASIKAL pilihan dia.

Tapi aku masih tak kuor sesen pun. Duit beli basikal tu Atok dia bagi. Aku cuma bagi persetujuan je. Aku tengah pikir apa la aku nak bagi............


Teringat aku masa aku kecik dulu. Aku ada mintak abah belikan basikal BMX. Time tu BMX tengah popular. Abah aku cakap "pakai je basikal mak kamu tu.. sama jugak kayuhnya". Tapi sekarang ni anak2 aku mintak je kat Atok dia, tak cakap apa.. terus hulur duit beli... Basikal tu basikal ke 3 Atoknya belikan.

Nov 11, 2009

Kena Curi.....


Waaaawaaaa !!!

Pagi ni baru aku sedar, CD player kesayangan aku kecurian !!! Tak Guna ... Siapa lah buat kerja tak bertamaddun...

Aku sayang sangat ngan CD player tu. Pioneer Limited Edition pulak tu, lebih dari setahun aku kumpul duit nak beli.. mana punya malaun senang2 jek curi. Anak Haram !!

Dah tu duit syiling 30 sen pun dia kebas. Yang aku heran Rayban original aku aku beli RM500 tak nak plak dia kebas... ko ingat aku beli pasar malam ke. BODOH !!!

Majlis Perpisahan

Isnin. 9NOV2009
4.30 petang.


Dari Kiri Ke Kanan
Pic 1. Nor tekun membalut hadiah.Siapa kacau time ni siap!!!!
Pic 2. Juadah Ekpress. Pizza
Pic 3. Jelitawan yang se awal menunggu tok makan pree (dari smlm khabarnya x makan)
Pic 4. Aku, ZZ, Vicky n KK ambil peluang bergambo.
Pic 5. Aku ngan Megat - akan adakah masa bergambo bersama lagi ??
Pic 6. Nor tekun menghafal ucapan menerusi iphone nye.
Pic 7. "Ni bile nak setat" ??. Peyot dah lapor
pic 8. Nor call para boses trun seberapa segera, bebudak dah bising.


 
Pic 1. Indrani mengambil tempat depan pizza senang nak capai.
Pic 2. Aku tak melepaskan peluang bergambo
Pic 3. At last baru la setat. Nor memulakan bicara majlis
Pic lain - sendri taksif la..


Dari Atas Kebawah
Pic 1. ZZ n Sahila khusyuk mendengar ucapan. (dalam kepala fikir benda lain)
Pic 2. Sahila sempat memberikan senyuman ayu
Pic 3. Megat baca doa ilangkan darah gemuruh sebelum memberi ucapan
Pic 4. Nor masih lagi bercakap.. Syok sangat dia dapat cakap lupa Megat dok usha "bila turn aku"
Pic 5. Siap tangan2 naik Megat berucap tu..
Pic 6. Ifa sibuk snap pic.. (pic aku)
Pic 7 n 8 berhubung kait. Megat tension dia dok berucap member lain tido.....



Pic 1. Masa yg paling Megat tunggu tiba- Hadiah collection kengkawan
Pic 2. Megat berdebar2 bukak tu.... aku nengok mengigil tangannya.
Pic 3. Tu diaaa.. Handphone oooo
Pic 4. Nokia E63 (hp yg di idam2kan)
Pic 5 n 6. Biasa la time makan ZZ mesti no 1.


Acara suap menyuap.. kenyang Megat semua pakat suap dia.


Apa lagiii.. acara memenuhkan memory kad hp pun bermula (banyak lagi pic.. x larat nak upload)...


Nov 9, 2009

Jarang Dah Dapat...

JARANG DAH DAPAT.....

Update Blog
Dulu hari2 aku update blog, sehari mau 2 -3 entry tapi sekarang ni... Bukan aku tak de idea, bukan aku tak de lagi kenangan aku nak dikongsi, bukan aku malas nak update.
- kerana masa terhad dah bagi aku nak mengonline kan diri.
- Balik kerja letih, dapat bantal trus lelap.
- Kalau online pun bukak Facebook jap. (Farmville punya pasal)

Lawat Blog Kengkawan
Mintak Maaf la semua. Banyak entry anda aku dah ketinggalan. Insyaallah ada masa nanti akan ku skodeng blog  uol's semua.
- pada kapten awat blog hang dah private aku nak skodeng tak dapat.

Lepak Kedai Mamak
Kawan2 pun dah macam2 hal. Kena ikat la, yang kena tukar tempat kerja. Macam2 alasan.

Nengok TV (cite peberet aku)
Rumah aku mengamalkan sistem demokrasi. Selalunya undian memilih rancangan berpihak pada pihak lawan. Depa bertiga aku sorang. Baik tak payah undi kan. Hari Jumaat malam kol 9 "Nur Kasih" aku pegang remote tv pun tak boleh.

Bersukan
Kecederaan lama datang balik. Doktor kasi frist last warning. Cari sukan yang tak mencabar, takat kuor peluh dah la katanya.
- Hasrol ko book je.. Aku trun jugak. Tak peduli.

Bercuti
Sejak orang umah aku mengandung sampai baby dah 8 bulan la, langsung tak de peluang. Kang aku pi sorang2 kang....

Makan
Orang umah dah control. Peberet aku semua mengemukkan katanya. Minggu pas 2 hari dia pi kursus aku bantai makan puas2.

Membaca
Bukan jarang langsung takda. Bukan minat aku. Takat pagi2 baca paper pree kedai mamak. memo2 opis rajin la aku.

Shopping (beli barang sendri)
Asal je aku sarung seluor jeans je, anak2 dah melompat. Terpaksa la bawak. Last2 barang aku nak beli ntah kemana barang anak2 aku yang dibeli.

Belanja Kengkawan
Lagi le.. Pas Raya Puasa ni aku masih lagi dalam "Healing Process"

Kelab Air Guirtar
Rasanya berkubur dah kot. Aku takda bebudak lain semua sepi

Main Game PS2
Pantang aku sentuh, anak2 mula la last2 joystik lekat kat tangan anak2. Aku jual - puas hati.

Balas/Forward Email
Email Opis pun dah tak larat.
- tapi email yang segarkan mata tu teruskan menghantar k.. hehehehhe

Tido Lena
Baru nak lena, Baby dah nangis, buat susu. Janji bangun ikut turn tapi aku hairan asyik turn aku je.

Berdating (ngan orang umah le)
Dah tak da dah!!! Askar2 gerenti akan mengikuti setiap langkah.

Nov 8, 2009

Layu

Aku lihat layu dalam Melayu
Aku pasti bukan aku seorang saja yang nampak
Ada juga bercadang bertanya tuan punya
Tapi bercampur risau dengan tak tergamak
Nanti dikata tak bersyukur, dikata tak sedar diri
Jadi aku menyendiri, memerhati dan akhirnya mengakui
Yang kita sendiri
Membiarkan bunga raya melayu ke kanan
Dan dibiar bunga tak cantik mekar di kiri

Aku lihat layu dalam Melayu
Tanah air kita yang punya
Kita siram, kita baja tapi angin api kita lupa
Mereka merancang masa menjilat bangsa

13 harimau bertukar menjadi mangsa
Kita lupa nenek moyang kaya-raya
Jangan sekali-kali digadai harta-bendanya

Ku lihat layu dalam Melayu
Ku lihat layu dalam Melayu
Ku lihat layu dalam Melayu

Takkan Melayu hilang di dunia
Ya... tapi apa guna tak hilang di dunia
Kalau kewujudan tidak dirasa
Petah berbahasa kudrat tak berjasa
Orang berbudi kita hanya tahu merasa
Selalu lari bila dirapat
Selalu malu bila soalan diaju
Selalu segan memberi pendapat
Rela mengikut dari meneraju
Belum nyanyi sudah bersorak
Suka berjanji dalam borak
Bukan kata tak ada otak
Cuma tak berfikir di luar kotak

Ku lihat layu dalam Melayu
Ku lihat layu dalam Melayu
Ku lihat layu dalam Melayu

Aku jadi sayu
Bunga menangis dia mendayu
Mahu jadi cantik tetapi ragu
Aku merayu
Bangunlah semula hidup kembali
Jangan tunggu matahari mati
Cepatlah mekar sebelum terlerai

Perjuangan kita belum selesai

Perjuangan kita belum selesai

Perjuangan kita belum selesai

Nov 7, 2009

Berubat Tanpa Ubat


PUSRATU
Cawangan Tronoh Perak

Berubat nak Makan Ubat Malas...

Ini jawapan dia. Aku pun tergolong dalam golongan di atas tu, bila dengar je bende ni kat Radio 3 Ipoh
terus la call buat appoitment.

Kos rawatan bergantung apa sakit yang nak di ubati. Boleh memilih untuk tinggal situ selama seminggu. Yang mana perkembangan anda akan di pantau 24 jam.

Nov 6, 2009

Indah Kah Malam Pertama Kita ??

Cuma nak berkongsi dan sekadar ingat mengingati sesama insan.
Thanks to Norulhidayu Md. Shuib


Satu hal sebagai bahan renungan Kita...
Tuk merenungkan indahnya malam pertama
Tapi bukan malam penuh kenikmatan duniawi semata
Bukan malam pertama masuk ke peraduan Adam Dan Hawa

Justru malam pertama perkawinan kita dengan Sang Maut
Sebuah malam yang meninggalkan isak tangis sanak saudara
Hari itu...mempelai sangat dimanjakan
Mandipun...harus dimandikan
Seluruh badan Kita terbuka....
Tak ada sehelai benangpun menutupinya. .
Tak ada sedikitpun rasa malu...
Seluruh badan digosok dan dibersihkan
Kotoran dari lubang hidung dan anus dikeluarkan
Bahkan lubang-lubang itupun ditutupi kapas putih...
Itulah sosok Kita....
Itulah jasad Kita waktu itu

Setelah dimandikan.. ,
Kitapun kan dipakaikan gaun cantik berwarna putih
Kain itu ...jarang orang memakainya..
Karena sangat terkenal bernama Kafan
Wewangian ditaburkan kebaju Kita...
Bagian kepala..,badan. .., dan kaki diikatkan
Tataplah.... tataplah. ..itulah wajah Kita
Keranda pelaminan... langsung disiapkan
Pengantin bersanding sendirian...

Mempelai diarak keliling kampung yang dihadiri tetangga
Menuju istana keabadian sebagai simbol asal usul
Kita diiringi langkah gontai seluruh keluarga
Serta rasa haru para handai taulan
Gamelan syahdu bersyairkan adzan dan kalimah Dzikir
Akad nikahnya bacaan talkin....
Berwalikan liang lahat..
Saksi-saksinya nisan-nisan.. . yang tlah tiba duluan
Siraman air mawar.. pengantar akhir kerinduan

Dan akhirnya.... tiba masa pengantin..
Menunggu dan ditinggal sendirian,
Tuk mempertanggungjawab kan seluruh langkah kehidupan
Malam pertama yang indah atau meresahkan..
Ditemani rayap-rayap dan cacing tanah
Di kamar bertilamkan tanah..
Dan ketika 7 langkah tlah pergi....
Sang Malaikat lalu bertanya.
Kita tak tahu apakah akan memperoleh Nikmat Kubur...
Ataukah Kita kan memperoleh Siksa Kubur.....
Kita tak tahu...Dan tak seorangpun yang tahu....Satu hal sebagai bahan renungan Kita...
Tuk merenungkan indahnya malam pertama
Tapi bukan malam penuh kenikmatan duniawi semata
Bukan malam pertama masuk ke peraduan Adam Dan Hawa

Justru malam pertama perkawinan kita dengan Sang Maut
Sebuah malam yang meninggalkan isak tangis sanak saudara
Hari itu...mempelai sangat dimanjakan
Mandipun...harus dimandikan
Seluruh badan Kita terbuka....
Tak ada sehelai benangpun menutupinya. .
Tak ada sedikitpun rasa malu...
Seluruh badan digosok dan dibersihkan
Kotoran dari lubang hidung dan anus dikeluarkan
Bahkan lubang-lubang itupun ditutupi kapas putih...
Itulah sosok Kita....
Itulah jasad Kita waktu itu

Setelah dimandikan.. ,
Kitapun kan dipakaikan gaun cantik berwarna putih
Kain itu ...jarang orang memakainya..
Karena sangat terkenal bernama Kafan
Wewangian ditaburkan kebaju Kita...
Bagian kepala..,badan. .., dan kaki diikatkan
Tataplah.... tataplah. ..itulah wajah Kita
Keranda pelaminan... langsung disiapkan
Pengantin bersanding sendirian...

Mempelai diarak keliling kampung yang dihadiri tetangga
Menuju istana keabadian sebagai simbol asal usul
Kita diiringi langkah gontai seluruh keluarga
Serta rasa haru para handai taulan
Gamelan syahdu bersyairkan adzan dan kalimah Dzikir
Akad nikahnya bacaan talkin....
Berwalikan liang lahat..
Saksi-saksinya nisan-nisan.. . yang tlah tiba duluan
Siraman air mawar.. pengantar akhir kerinduan

Dan akhirnya.... tiba masa pengantin..
Menunggu dan ditinggal sendirian,
Tuk mempertanggungjawab kan seluruh langkah kehidupan
Malam pertama yang indah atau meresahkan..
Ditemani rayap-rayap dan cacing tanah
Di kamar bertilamkan tanah..
Dan ketika 7 langkah tlah pergi....
Sang Malaikat lalu bertanya.
Kita tak tahu apakah akan memperoleh Nikmat Kubur...
Ataukah Kita kan memperoleh Siksa Kubur.....
Kita tak tahu...Dan tak seorangpun yang tahu....


Satu hal sebagai bahan renungan Kita...
Tuk merenungkan indahnya malam pertama
Tapi bukan malam penuh kenikmatan duniawi semata
Bukan malam pertama masuk ke peraduan Adam Dan Hawa

Justru malam pertama perkawinan kita dengan Sang Maut
Sebuah malam yang meninggalkan isak tangis sanak saudara
Hari itu...mempelai sangat dimanjakan
Mandipun...harus dimandikan
Seluruh badan Kita terbuka....
Tak ada sehelai benangpun menutupinya. .
Tak ada sedikitpun rasa malu...
Seluruh badan digosok dan dibersihkan
Kotoran dari lubang hidung dan anus dikeluarkan
Bahkan lubang-lubang itupun ditutupi kapas putih...
Itulah sosok Kita....
Itulah jasad Kita waktu itu

Setelah dimandikan.. ,
Kitapun kan dipakaikan gaun cantik berwarna putih
Kain itu ...jarang orang memakainya..
Karena sangat terkenal bernama Kafan
Wewangian ditaburkan kebaju Kita...
Bagian kepala..,badan. .., dan kaki diikatkan
Tataplah.... tataplah. ..itulah wajah Kita
Keranda pelaminan... langsung disiapkan
Pengantin bersanding sendirian...

Mempelai diarak keliling kampung yang dihadiri tetangga
Menuju istana keabadian sebagai simbol asal usul
Kita diiringi langkah gontai seluruh keluarga
Serta rasa haru para handai taulan
Gamelan syahdu bersyairkan adzan dan kalimah Dzikir
Akad nikahnya bacaan talkin....
Berwalikan liang lahat..
Saksi-saksinya nisan-nisan.. . yang tlah tiba duluan
Siraman air mawar.. pengantar akhir kerinduan

Dan akhirnya.... tiba masa pengantin..
Menunggu dan ditinggal sendirian,
Tuk mempertanggungjawab kan seluruh langkah kehidupan
Malam pertama yang indah atau meresahkan..
Ditemani rayap-rayap dan cacing tanah
Di kamar bertilamkan tanah..
Dan ketika 7 langkah tlah pergi....
Sang Malaikat lalu bertanya.
Kita tak tahu apakah akan memperoleh Nikmat Kubur...
Ataukah Kita kan memperoleh Siksa Kubur.....
Kita tak tahu...Dan tak seorangpun yang tahu...."

Nov 1, 2009

Langkah ku Dan Langkah mu MR




Masa ni aku baru je bekerja. Boleh cari yang mana aku ??
Otak aku gagal mengingati saat gambar ini di ambil.
Staff2 yang banyak mendewakan kRaSz bAtU.

Dapat je result SPM, malam tu aku di hubungi oleh Mr Ong menyuruh aku membuat 2 pilihan kerja, Kerajaan atau pun Swasta. Pilih Kerajaan bermakna aku kena pack barang besoknya dan berangkat ke Johor, di sana aku dijamin dapat terus menerus kan karier yang amat aku minati. Yang satu lagi menawarkan aku tangga gaji yang lebih tinggi, aku dapat terus tinggal di Ipoh dan jaminan karier aku bergantung pada keadaan. Jawapan Mr Ong mahu kan esok. Terpikir aku nak sambung belajar tapi masa tu, tapi.....

Malam tu buntu fikiran aku, mana nak aku pilih ?? Mengenangkan umur aku untuk terus berjaya dalam bidang  aku minati makin tipis aku pilih untuk terus tinggal di Ipoh.(lagipun awek aku ada kat sini). 2 hari kemudian aku melaporkan diri. Mr Ong amat gembira dengan pilihan aku. Aku diberi kelonggaran waktu kerja pada mulanya, untuk aku terus menjalani latihan. Kemudiann atas sebab2 tertentu aku akhirnya menarik diri dan menumpukan perhatian pada keluarga baru ku.

Disini lah aku langkah ku bermula
Disini jua aku mula mengenali …


Megat






Aku anggap dah macam abg kandung. Senantiasa ada kala aku memerlukan pertolongan, senantiasa ada waktu mendengar aku meluahkan perasaan, senantiasa ada menghulur apa jua bantuan aku perlukan. Dari zama kita bujang sampai lah zaman skrg ni dah terlalu banyak kenangan bersama. Seingat aku kita tak pernah berbeza pendapat. Pemikiran intelektual kita sama.. selalunya Megat dapat membaca pikiran aku sebelum aku meluah kannya…..

Ingat lagi kita sama2 make up Yamaha 110ss kita. ??
Apa Megat buat aku pollow..

Pastu Megat bersusah payah mengurus kan pinjaman rumah dan kereta kancil aku.. Kesana kemari Megat.. Aku hanya tau sign je borang tuu…

Megat tukar kereta
Aku pollow 


Megat tukar lagi kereta
Aku ikut lagi… (Gat dah lama kita tak tuko kereta)

Megat beli second car
Aku ikut jugak..

Megat tukor tempat kerja
Tang ni aku tak ikut. Hehhehehe

Yang paling buat aku ketawa sendirian bila mengenangkan bila kawan2 kita menanya kita di mana kita menukar tayar atau pun bateri kereta ?? 
Jawap kita : Kami tak tukar tayar .. Kami beli je kereta baru !!
Angin kawan2 kita ngan jawapan tuuu...


Sebenarnya banyak kenangan .. tak mungkin dapat aku lupakan segala jasa2 mu Megat pada aku dan keluarga ku,

Aku doakan agar Megat akan terus berjaya disana dan jangan lah melupakan aku disini…

Langkah mu baru bermula…..


Disana pancaroba hidup berlainan dengan di sini... Tabah dan teruskan perjuangan
Megat Boleh !!


p/s : jgn la anggap en3 ni berbaur Gay. 
hehehe

Oct 29, 2009

Meeting Siok Sekali

Meeting selalu tension, jarang yang dapat bersenda gurau bila ada kehadiran Boss..
Kali ni best (ayat bodek boss)






Pic 1. Sementara menunggu diff kehormat
Pic 2. Boss letih berdiri dek menunggu
Pic 3. Ah Moi tu layan FB kot
Pic 4. Main Game aci nyorok lama sangat nunggu
Pic5.  Eyta(baju ijau) pantang nampak camera
Pic6.  T-shirt pree
Pic7.  Khusyuk dengor Boss bagi ceramah
Pic 8  Gat dengan aksinya.


Pic 1. Nor (baju putih) - menung.. apa la yg dipikir kannya
Pic 2. Ucapan oleh Peter membentangkan hal ehwal club
Pic 3. Khairul (baju merah) tgh layan Facebook - Boss angin je nengok
Pic 4. Para Jelitawan berposing





Pic 1. Megat sibuk arrange T-shirt. awal2 x nak buat.
Pic 2. Boss mengaudit sambil mencompem dia punya ada
Pic 3. Gauri selaku penerima pertama Tshirt pree
Pic 4. Drebar Taxi khairul pun dapat




Pic 1. Fifi sibuk soh aku snap pic (bukan senang nak dpt bergambo ngan boss encem)
Pic 2. Zenet malu berlalu pantas tanpa sempat aku snap
pic 3. Eyta bab bergambo serah je pada dia
Pic 4. Aku hehehehhee
Pic 5. Nor - Rugi Boss tunduk malu la pulak



Pic 1. Boss pun dapat gak. Cam tak sabo nak bukak jee
Pic 2. Megat punya senyum macam dapat duit
pic 3 Sahila happy sampai kan report kerja pun dia bawak



Pic 1. Elly - segan ngan Boss posing jauh jee
Pic 2. KFC - hidangan ala kadar budget ciput
Pic 3. Sessi melantak pun bermula
Pic 4. Nor - senyum dalam hati cepat laa aku nak makan
Pic 5. Gauri n Fatimah - Gauri ambik berkat pengantin baru
Pic 4, 5 n 7 - ambik cepat sebelum kehabisan



Pic 1. Gauri - Uikks dah tinggal tulang je
Pic 2. Eyta - Kan aku dah cakap dia ni pantang nengok camera
Pic 3 n 4. Gauri n aku melaram .....