Mar 20, 2010

Albert Mencapai Cita2Nya Part 3

Aku tahu ramai rakan2 kelas aku mengambil kesempatan atas sikap lurus bendul Albert, Albert memang terror bab2 melukis dan mewarna. Biasanya matapelajaran Pendidikan Seni adalah paling dibenci. Dah tu yang mengajar pulak hanya Guru Sandaran. Tension betul masa ni.

Lain pulak dengan Albert, masa ni la dia tunjuk dia terror. Jadi ramai antara kami ni (termasuklah aku) menyuruh Albert buatkan untuk kami. Aku respek cara Albert, dia buat tiap satu lukisan tu takde yang sama. Guru pun tak perasaan. Tapi kesian jugak tengok Albert kadang2 dia mengeluh set water colour dia cepat habis. Kami pulak suruh buat tak pulak nak bagi pinjam set water colour kami.

Satu hari aku suruh buatkan satu lukisan "Pemandangan Senja"....

"Boleh !! bagi aku 5 kupang... colour bagi". Serius Albert.
Terkejut aku. Kelu jugak la sekejap. Tak pernah Albert buat perangai camni.

"Bert, aku pun ko mintak duit?" . Dalam fikiran aku, mesti ada orang dah racun Albert. Dia bukan tau bende2 camni. Kena korek niiiiiiiiiiiiiiiii

Aku pujuk Albert, jenuh jugak aku tanya. Setiap kali aku tanya Albert bagi jawapan mengelak. Last2 Albert cerita A - Z. Tapi aku tak bagi perhatian sangat cakapnya.. yang aku nak tau "SIAPA ORANGNYE"...

"Minggu lepas balik sekolah dalam bas duduk sebeleh Ranee, Dia tegur aku dulu. Sembang2 ngan dia"...
cerita Albert dengan nada bangga. Meluat aku time tuuuu.

Tu dia orang yang aku cari!!!!. Ranee (bukan nama sebenar, Ranee ni awek selang 2 kelas. Ranee sekarang dah kawen dan menetap di Penang, ada dalam friend list Facebook aku. Sorry Ranee this is a bit of ur story).

Patut la aku selalu nampak Albert dan Ranee bersaing balik dari sekolah. Sah kuat racun dia !!.

"Zul, aku buat water colour aku cepat habis, my mamma bising oo".
"Weii Bert 3 kupang dah le, tapi aku nak hari ni jugak tau".
"Errmmm ok la" slow je suara Albert.
"Bert dia la soh ko charge kami kan".
"Tak, Tak ... dia kasi idea jugak".  Albert sengih.

Cess ko Albert dah pandai cover line pulak. Sah dah kena ayat syurga si Ranee Albert ni. Kalau rakan2 lain tau ni mau teruk Albert.

"Zul tolong aku beli befday kad tok Ranee". tiba2 Albert sound aku.
"Boleh, tapi aku charge ko sehengget". Siap ko Albert, rasanya Albert akan buat lukisan Free tok aku.
"Ok ! tapi colour bagi aku pinjam". kata Albert.
"Set, sok kita p beli" Yess aku happy sangat.

Dah pulak jadi satu hal aku nak mengarang ucapan befday Ranee. Takpa la jugak kan aku fikir boleh aku selitkan nama aku dalam kad tu nanti...

"Bert ko nak aku tulis apa .....?"