Jun 23, 2009

Masalah Kawan Pompuan

Seorang kenalan blog dan juga facebook mengirim email. Seorang pompuan bujang dalam linkungan 20an. Katanya dia merajinkan diri setiap pagi skodeng blog aku ni. Aku jenuh la mikio yang mana satu la kawan ni..

Terima kasih. Lain kali kasi la komen yer.

Emailnya ringkas saje. Meminta ID YM aku. Aku pun kasi pree je.

Malam nye aku bukak YM, aku approve request dia. Dia lak on9 masa tu. Aku pun bersoreh la ngan dia, soh la dia kenal kan diri. Dibagi la nick name dia je. Aku cepat2 bukak facebook mencari. Dapat tapi default picnya gambo pemandangan je.

Jadinya kami bersembang la. Dah macam polis pencen la pulak banyak bebeno dia menanya soalan2 diri aku ni. Mengenai diri dia, aku tanya banyak mengelak. Tapi kalau le aku bujang dah tentu aku kuor kan ayat2 syurga aku mikat. Tapi ............

Tujuan dia nak mintak nasihat aku mengenai sangkut paut 18sx. Alamak siapa la aku bagi nasihat ni. Kes berat ni. Aku soh la dia cerita ...

Katanya :- Ada boyfriend. Kawan dah lama sejak zaman sekolah lagi. Dah puas la dia mengajak si boy tu kawin tapi ada je macam2 alasan si boy tu kasi. Dia risau umur dia makin naik, Family pun dah asyik pressure soh kawin. Nak blah sayang sangat lak lagipun si boy ni berjawatan tinggi. Orang nya baik, dah bawak balik jumpa ngan keluarga, tapi ada satu hal yang buat si girl ni bengang. Tiap2 kali berjumpa katanya si boy ni asyik mengajak buat bende tut tut tut.... Penah la depa ni nyaris2 terlanjur.
Then dia mintak la pendapat aku camne nak selesaikan masalah ni.

Aku mulanya tak nak la masuk campur hal orang. Kang tak pasal2 aku lak kena. Aku nasihatkan dia supaya slow talk ngan si boy ni. Kalau nak paksa laki kawin, memang la payah tambah pulak si boy tu berduit. Kang kawin setahun dua good bye jawabnya.
Berkenaan pasal si boy nakkan bende tut tut tut tu aku bagi lah satu cara nak menyedarkan dia...

Gini, Bila dia mintak, tolak lah baik2 dan jika dia berkeras/memaksa jugak try cara ni.
Ambik la daun lalang(yang sebaiknya) kalau tak de cari daun yang panjang. Suruh dia pegang di satu hujung dan awak pegang di satu hujung lagi. Suruh dia tarik daun lalang tu. Sebelum dia tarik bagi syarat ni kalau lah daun lalang ni tak putus bila ditarik - Saya akan ikut kehendaknya-
tapi kalau daun lalang ni putus - Kita putus skrg-. Daun lalang kalau ditarik gerenti akan putus. Jadi kalau orang yang panjang akal tentu akan berfikir dan merasa malu...

Ni simbolik mengajar secara terhormat.

Dia kata akan mencuba .......

Seminggu kemudian pompuan ni YM aku.

Berterima Kasih. Cara Abang berkesan. Boy dia langsung tak nak tarik daun lalang tu. Boy tu diam, kemudian Boy tu cakap bulan depan dia antar rombongan memimang. Happy aku.... berkesan jugak cara yang aku fikirkan.

22 comments:

Princess Azi said...

wahh bagusnye!
pasni kalau ade prob refer kt abg ni jelah
haha ;p

Farhana said...

Wowwww.. Hebat arr incik.. Boleh ganti prof izi haji ali.. Renung-renungkan dan slamat beramal.. Hik hik hik..

Pape pn, bgus arr nasihat yg diberikan.. Heehee.. Btol kate princess azi.. Blh refer masalah arr pasni.. Tak pn wat blog baru, SOAL JAWAB SERIBU SATU MASALAH.. Gerenti dapat sambutan.. Betul ni.. Tak main-main.. Kalau wat blog tu, bg tau eh.. Heehee.. =)

dude said...

well done bro...

kalaulah aku ada awek yang ajak kawen..kah kahkah

momentinlife said...

komitmen!~...
perhubungan yg takde hala tuju,
lebih baik tak diteruskan..
huhu

Cik_daya said...

wah... bagus gak idea tu.. leh pakai kalau daya tersangkut ngan kes cam tu.. terima kasih sudi jenguk blog daya
salam perkenalan

LiNda said...

kah kah kah muahhhh..

kalu sayakan ... saya tambah sikit jek lagi !

Selain daun lalang , bolehlah gak guna daun semambu or daun buluh rebung miang .

kompom si mamat tuh ngeri . Time tuh gak pegi umah Tok Kadi .

miss oren said...

fuiyyo..berjaya
syabas bro..u re the best

Eyda Chan said...

wowww... mcm 2 erkk kalau nak ajak org kawin.. ahahahaha.. nice!

Lifesaver said...

wah!!!!aku kagum cara ko solve her problem...urm... ko mmg superb!

suezensuzanna said...

pergh......aku pun kagum...kalo ader masalah leh lah refer kat ko..bgs bgs

haruan tasek said...

penyelesaian yang bagus nie... tabik le bro

naurah makwa said...

orang macam boy tu pun ada ker..
kira pakar juga u ni..boleh settle kan problem org..t kalau saya ada problem, bleh la u tlg settle kan,..keh..keh..
BTW, mmg bernas idea u tu

CikLola said...

btul3..nasihat yg amat bguna..

CINTAMANISZ Lite said...

Wah..cenggini leh jadi juru motivasi cinta ni, hehe..

mamarempit said...

naseb bek dia jumpe awak...kalo dia mintak nasehat kt salah orang..kes naya...

ape pun, tahniah...moga² depa tu akan nikah...

Tukang cerita said...

Tp, kalau sy ada boyfren cenggini...
awai2 dah sy tinggalkan.....
belum apa2 dah menunjukkan dia cetek iman, cetek pengetahuan...

~tak kiralah dia kaya mana pun...


:(

Apapun, Alhamdulillah...
dorang dh nak kawen...
Semoga terhindar dr pkara2 yg tak sepatutnya....
Kita doakan saja....

iyllienaz said...

waa.hebat2.mmg genius tuan blog ni selesaikan masalah org..

Monkey D Luffy said...

alhamdulillah

Ivy Metaga said...

bagus lah the ending macam tu hehe

faNna jiEha said...

sebaik ending yg happy :D
u gv the best idea to she.

Rinna said...

Wahh.. boleh jadi pakar kaunselor nie..Anyway tahniah laa.. at least cara u tuh.. dapat menyedarkan boy itu

a kl citizen said...

alhamdulillah.. yang baik tolong segerakan. yg buruk tolong alihkan...