Jan 31, 2009

Cuba Funtion Handphone

Ni aku jumpa satu site ni aku kira amat berguna pada sesiapa yang bercadang nak beli Handphone baru. Kat sini anda boleh bermain2 ngan function phone tu. Ia juga mengajar kita macam mana nak download application dan bermacam2 lagi. Walaupun site ni masih dalam Beta Version dan senarai handphone masih tak banyak lagi tapi bagi aku ia dah cukup untuk kita merasa function dalam handphone tu.

lawati : Tryphone

Jan 30, 2009

Setup Home Wireless Router

So let’s say you’ve had a laptop for some time now, but you’ve decided quite recently to enter the Wi-Fi era and bought yourself a wireless router. You arrive home all happy and joyful, but you suddenly realize that, although your router comes with a quick install guide, things aren’t really as straightforward as manufacturers want you to believe.

In order to setup your Wi-Fi router easier (so you and your laptop can enjoy wireless freedom), you can follow the simple steps outlined in this tutorial. I will have to warn you that the screens captures you’ll see in this guide belong to a D-Link DIR-655 router. They will be almost identical to most other D-Link routers and the fields and settings you will see in the photos will also match those provided by other companies' products as well.

The point is that basic setting are 99% identical on all routers, so you should have little trouble using this guide on other models.

Now, the first thing you need to know is that a router is kind of a separate computer. In fact, any old computer can be setup in order to function exactly like a router. Of course, configuring such a system is more than overkill, so it is best to buy a router. So, if a router is basically a limited network computer, then it should be accessible from any computer connected directly to it.

Each computer on a network is identified by an unique IP address, so the router should have one too. In the case at hand, the router uses the IP You should consult your router manual in order to find out exactly what IP your router uses.

After you find out what IP you need to use in order to access the router, you have to connect your desktop or laptop to the router with an Ethernet cable. Remember, at this point, you can’t really use the router wirelessly, and most settings should be done from a wired connection. Most routers come with a bundled Ethernet cable for exactly this kind of problems. Connect the router to a PC on any of the router Ethernet ports. Try to use one of the regular ports, not the one marked as WAN.

Review image Review image Review image

Now start up Firefox (or Internet Explorer) and type in the router’s IP in the address bar. Hit enter and you should be greeted with the router’s login page.

As you can see, I chose to login as Admin (no default password, but you should check the manual to see if your router has a default password). After logging-in, you might be greeted with the status page. This provides information about the current state and configuration of the router.

Since your router doesn’t have any settings yet, we’ll be getting to them once we are required to configure them in the setup process.

First you need to click on the SETUP tab (top left corner). Once there, choose “Manual Internet Connection”. I know most of you probably like wizards, but we will do it the hard way, so you'll get more familiar with some of the basic concepts in computer networks.

The first thing you are required to find out is what kind of network your ISP (Internet Service Provider) use. This isn’t difficult at all. If your ISP provided you with a set of 4-5 IP addresses you will have to choose “Static IP” and enter the provided IPs in their respective fields. The “IP Address” field represents your router’s IP address. Yes, after completing this task, your router will be viewable by computers outside of your network exactly by that IP address. The subnet mask is relevant for the network size and not really important for you, as an user. Just type it in and go to the next field.

Review image Review image Review image

The “Gateway” is critical, since in essence this will be the “machine” that actually provides you access to the rest of the Internet. Next, you have to enter two DNS servers. Note that only one of them is mandatory, the second can remain blank. It is imperative to have at least one DNS server. DNS stands for Domain Name Service and it’s basically the process by which Softpedia (or any other website, for that matter) gets translated into and IP address, which will be used to actually retrieve the web site information.

MTU (Maximum Transmission Unit) should be left at default value (if it’s not 1500, set it at this value). This represents the size of an Internet packet which leaves your PC. Every file and piece of data coming and going on the Internet is actually split in small packets so it can be sent a lot faster. “MAC Address” should be left untouched at this moment. Read on to find out more about the MAC address.

After you are done entering the settings, don’t forget to press the above “Save Settings” button. The router will probably require a reboot. Just sit back and wait for it to restart.   Now, if your ISP has only provided you with one or two IP addresses (or maybe even none), then you should probably have a username and a password. No problem, the router knows what to do with them. Instead of selecting “Static IP”, just choose “PPPoE”. This stands for Point to Point Protocol over Ethernet. We won’t get into any details, since computer networking is extremely complicated and we just want to talk about the basics here.

After choosing PPPoE, you will be provided with another configuration panel. First, you need to choose between a Dynamic or Static IP. So, if your ISP has provided you with an IP address designated as a PC IP address, choose Static and type it in the field below. Otherwise, just select Dynamic. Next, enter the provided username and password. Leave the rest of the options as they are and check whether the ISP provided any DNS servers. If so, type them in the corresponding fields, otherwise, leave the fields blank, they will be set by the ISP upon establishing the connection. Again, don’t touch the MAC address.

There’s one more widespread method used in providing Internet to one’s clients: DHCP. This is used when the ISP provided you with no IP address and no username or password. The thing is that this kind of connection is usually bond to a MAC address. A MAC address represents the physical address of a network card. It is supposed to be unique for every manufactured network card and is used by routers and switches in directing network traffic. So, the problem is that you probably already have your desktop’s (or laptop’s) MAC address registered to your ISP and connecting the router won’t work since its WAN port (the port which will be used to connect the cable which actually provides you with an Internet connection) has a different MAC address.

Review image Review image Review image

The best solution would be to call your ISP and provide him with the WAN’s port MAC address so they can change their settings and allow the router to access the Internet. But if that doesn’t actually work (for whatever reason), you can just connect the router to your old Internet-enabled computer and press the “Clone Your PC’s MAC Address”. This will clone your computer’s network card MAC address to the routers WAN port and in the end fool the ISP in thinking the router is actually your old network card. DNS servers can be entered manually or not at all.

Great, now that we’ve setup your Internet connection settings, you can plug the Internet cable into the WAN port and continue this guide in order to setup the internal network settings. Depending on your router, at this point, connecting a PC by an Ethernet cable might or might not provide it with an active Internet connection. On the SETUP tab, click NETWORK SETTINGS on the left menu. This is where you setup how the router will manage all the computers that connect to it.

"Router IP Address” is the address you use to access the router setup menu. Don’t change it unless you have a reason to. But make sure “Enable DNS Relay” is checked. Next, you see the DHCP SERVER SETTINGS. This section is important, since we will use DHCP in order to automatically provide an IP address for any laptop or computer which connects to the router. So check “Enable DHCP Server” (if it isn’t already checked).

The router should provide you with a default DHCP IP “Address Range”. This range represents the number of IPs that the router will provide to the connected computers. If you want to connect more computers, you will need a larger range. The range should be something like 192.168.10 to This range provides 116 different IP addresses. Leave DHCP Lease time at default (mine is 1440). Check “Allow Broadcast” and leave the rest of the settings unchanged.

Review image Review image

Below these settings you can see the DHCP RESERVATION feature. DHCP dynamically allocates IP addresses, so a PC won’t always use the same IP address when it connects to the router. But if this is important for you, you can reserve a specific address for a computer in this section. Alternatively, you can also click reserve on the bottom list when the computer connects. The bottom list displays the DHCP clients that currently connect to the router.   Now, we need to get into some security settings, since you don’t really want anyone with a wireless laptop or netbook to connect to your router and use your Internet connection. Bandwidth is precious. Again, in the SETUP tab click “WIRELESS SETTINGS”. Choose “Manual Wireless Network Setup” and you should see something like this.

Of course, “Enable Wireless” should always be checked if you want to use a Wi-Fi connection. “Wireless Network Name” will be used to identify the network when scanning for wireless access points or when you want to hide the network. “802.11 Mode” should be “Mixed n,g,b” meaning the router can use different standards at the same time and provide each one with the best speed settings. Make sure “Enable Auto Channel Scan” is also checked. Leave the transmission rate on “Automatic”, while “Channel Width” should be set on “Auto 20/40 MHz”. Visibility should be on, unless you want the network not to appear on a “View Wireless Networks” scan. If you choose for the network to be invisible, you will have to provide the SSID upon connection.

Next, we have the wireless security mode, which only provides one option. Just select WPA-Personal from the dropdown box. Going down the list, we actually get to set the WPA settings. WPA mode should be” Auto (WPA or WPA2)” for compatibility concerns. “Cipher Type” - TKIP and AES. Leave the other settings at their default values.   The last option requires you to enter the “Pre-Shared Key”. This is the actual password someone with a wireless card will have to type in when wanting to use your router. Be careful when choosing this password and make sure it’s at least 11-characters long and contains letters and numbers at the same time.

Remember how you used the IP to access your router’s settings? Remember how you logged in as an Admin without any password? Not acceptable. Click the TOOLS tab in the top menu and select ADMIN from the left list. Type in an administrator password and an user password. Make sure you uncheck “Enable Remote Management”.

Well, I’d say we’re all done with security and we should be moving along to the some “Advanced” settings (they just call them advanced, you’ll see just how simple they really are). Click the “ADVANCED” tab on top and select the last option on the left menu: “ADVANCED NETWORK”. Make sure UPnP is checked so UPnP-ready software can take advantage of this feature. Personally, I like keeping “WAN Ping Respond” unchecked because I don’t like people knowing my router is available to anyone for remote hacking tests. Make sure the “WAN Port Speed” is set at “Auto 10/100/1000Mbps” leave other options untouched.

Remember to click “Save Settings” after you complete every task. Finally check the STATUS tab to see all your settings in place and have a go at it with your laptop. Enjoy wireless freedom and never look back, unless you’re parking. 

Jan 28, 2009

Buat Tengku Alia Fareenah

Tengahari tadi aku bukak Facebook aku.. lama jugak aku x on9 kat facebook tu.. Aku dapat satu note dari kawan yang dah macam adik sendiri. Tengku Puteri Alia Fareenah Tengku Mohammad.  Her Last Note nya:-

Di kesempatan ini, Lia nak memohon ampun dan maaf sekiranya selama kita kenal, Lia pernah buat salah. Pernah menyinggung hati orang. Lia nak mintak maaf jugak sebab merahsiakan semua ni. Ada sebab kenapa Lia tak bagitau. Yang u all tau, Lia masuk hospital sebelum New Year aritu. Tue jer, Memang Lia dah pesan dgn Fina, jgn citer dgn sapa-sapa. Selama Lia kat sini, bonda yang temankan Lia and my laptop. Korang buat Lia happy. Korang selalu buat Lia ketawa dan tersenyum. Rasaa sakit pun Lia tak rasa bila ada dgn korang. Setiap hari Lia tunggu korang. Sebab tue smua yg akan buat Lia happy. Maafkan Lia kalau lepas nie jadi apa-apa dan Lia tak dpt jumpa korang lagi. Kenangan yg ada, Lia akan bawak sampai mati. Selama sebulan lebih Lia kat FB, Lia dah ditemukan dgn orang-orang yg terlalu baik. Lia syg korang sampai kiamat. Kalau umur Lia tak panjang, sedekahkan Al-Fatihah utk Lia. Selama Lia kat sini, Lia dapat kakak, Lia dapat abang dan Lia dapat kawan baik.

Selama Lia di sini, Lia rasa happy sangat. Lia rasa kasih sayang dari semua. Setiap pagi waktu Msia, Faizal mesti akan online. Dia yang akan hiburkan Lia. Bila pagi waktu Msia jugak, Laksamana akan masuk dan bagi kata-kata puitis yg buat Lia senyum. Pastu, nanti Adah dan Ekin akan bagi lagu dan kata-kata semangat utk Lia. Taariq akan wish good night kat Lia setiap malam. Wan pulak tak pernah fail nak meriahkan status Lia. Aziah dgn jokes dia yang sentiasa buat Lia ketawa. Semua nie akan Lia ingat. Kepada yg Lia tak sebut nama, bukan Lia tak sayang. Tapi terlalu ramai yg Lia syg. Korang semua dah muncul dalam hidup Lia dan kalau ditakdirkan Cuma utk sementara, Lia bersyukur kerana ditemukan dgn korang. Maafkan Lia lagi sekali sebab tak cerita awal-awal benda nie.

Lia nak tulis lagi panjang tapi Lia tak mampu. Air mata Lia dah makin laju. Ya Allah. Lindungilah kawan-kawanku semua. Berkatilah hidup mereka. Semoga mereka berjaya dalam hidup dan bahagia. Itu saja doa Lia buat semua. Izinkan Lia mengundur diri. Kalau ada jodoh dan umur panjang, korang akan nampak Lia kat sini lagi. Lia akan bagi my password to Fina. Dia akan update korang from time to time. Esok Lia dah kena gi spital untuk kuarantin. Pastu operation is on Wednesday morning. Doakan Lia.

Kepada sesiapa yang tak tau, Lia kena cancer usus stage 4. Dah teruk dah sebenarnya. Sebab tue, Lia dapat excuse tak g kelas and sebab tue my family is here since Xmas lagi. Maafkan Lia sebab tak bgtau.

I love you all. You guys will be forever in my heart.

Tengku Puteri Alia Fareenah Tengku Raja Mohammad Majid Shah
Olympia, Kensington, London @ 9.13pm (GMT)

Aku ralat sangat , last week dia ajak aku YM.. time tu aku bz then dia cakap dia dah nak masuk gua, abg tak leh ikut.. aku ingat dia bergurau. Sejak aku kenal dia, dia langsung x nak cakap pasal penyakit dia.. lebih banyak dia bertanya pasal keluarga aku... banyak dia bagi kata2 nasihat kat aku..

Alfatihah buat Mu adik ku Alia.. Semoga roh mu di tempatkan di kalangan orang2 beriman...Amin

Cipta Control Panel Baru

Sama ada anda pengguna Windows XP ataupun Vista, berkemungkinan besar anda tidak pernah menggunakan separuh drpd ikon2 yg dipaparkan dalam Control Panel.Sebenarnya anda boleh mencipta Control Panel anda tersendiri yg hanya mengandungi ikon2 arahan yg sering anda gunakan. Caranya begini, anda klik butang kanan tetikus pada butang Start dan pilih "explore". Cipta "folder" baru dan berikan nama yg sesuai sbg contoh Control Panel Peribadi. Selepas itu, anda pilih ikon2 drpd Control Panel asal yg anda hanya gunakan dan tarikkan ke dalam Control Panel Peribadi tadi. Anda boleh memberi nama baru kpd ikon2 yg telah ditarik itu jika mahu.Tukar ikon Control Panel Peribadi itu kpd yg lebih menyerlah apabila ianya dipaparkan dalam Start Menu.


Jan 27, 2009

Ayat Pengesan Jin Dan Penawar Sihir

Khasiat Ayat Ini :-

Simptom yang akan didapati selepas mendengar :-

1)denyutan jantung makin kencang
2)badan bergegar
3)ada benda bergerak-gerak bawah kulit
7)panas di tengkuk

Selepas mendengar ayat ini, insyaalah dapat menghalau jin yang berada dalam tubuh kita. Penjelasannya adalah mudah,jin yang berada dalam tubuh kita akan bergerak melalui salruran darah kita,ayat-ayat ruqyah syariah ini pula amat mustajab dalam menyakiti mereka,lalu mereka akan kucar-kacir dalam darah kita lalu menyebabkan degupan jantung kita bertambah kencang. Bagi pesakit-pesakit sihir pula,jin dalam badan akan membuatkan kita mengantuk apabila mendengar mp3 ruqyah syariah ini.Dan bagi kes saka,kita akan terasa panas ditengkuk.

Dengan mendegar mp3 ini, insyaAllah mampu menyembhkan penyakit - penyakit misteri antaranya :-

-Fikiran runsing/jiwa gelisah
-Menyembuhkan penyakit histeria,sihir dan saka
-Mengusir jin didalam badan,rumah dan premis perniagaan
-Ketengangan dalam rumahtangga
-Menyembuhkan anak-anak yang menangis malam
-Penambat kasih sayang antara anak dan ibubapa
-Anak-anak mudah mendengar kata orang tua
-Menguatkan hafalan dan pembelajaran
-Membuatkan minda lebih positif dan fokus terhadap kerja dan pembelajaran
-Membersihkan aura diri dan menyahkan energi-energi negatif dari badan

Cara Menggunakan Mp3 Ini :

RUQYAH MP3 ini amat bagus diperdengarkan 3 kali sehari bagi mereka yang mengalami pelbagai penyakit gangguan jin,kerana fadhilat ayat2 tersebut amat mustajab bagi mengusir jin2 jahat/sihir serta memagar diri kita.Selain itu pesakit juga kena baca banyak-banyak dalam hati tak kira masa dan tempat zikir ‘THO HA’ (surah taha ayt 1) .Kesannya semasa membaca zikir itu adalah perut akan terasa mual dan seterusnya sendawa…Ini petanda segala jin-jin dalam tubuh kita beransur-ansur keluar…InsyaAllah..

Cara Khusus Untuk Tujuan Tertentu :-

1) Bagi kesihatan diri dan keluarga,pasangkan cd/mp3 ini didalam rumah/premis perniagaan 3x sehari atau pasangkan dari malam sampai pagi (auto repeat).

2)Bagi pesakit gangguan jin,dilarang memasangnya didalam kereta,kesannya akan mengakibatkan kita mengantuk dan mengganggu pemanduan.

3)Bagi anak-anak yang menangis diwaktu malam,anda perlu pasangkan dengan kuat,insyaAllah jin/syaitan akan lari dari mengganggu anak-anak anda.

4)Untuk merawat histeria,sihir,saka dan lambat jodoh,sediakan 3botol besar air mineral,buka penutupnya dan pasangkan cd/mp3 ruqyah ini 3round sebelah air tadi (kira-kira 1jam 20minit).Air tadi dibuat minum seteguk untuk 3x sehari dan lakukan hari berikutnya sehingga air tadi habis.Tiap-tiap lepas solat perlu baca qursy 3x dan al insyirah 3x secara istiqomah.Kemudian sebelah malamnya pula,cd/mp3 ruqyah ini hendaklah dipasang dari malam sampai pagi selama sebulan.

5)Bagi memulihkan rumah/premis perniagaan yang bermasalah,cuma pasangkan 3x sehari untuk 3hari berturut-turut.

6)Jika kita sering mengalami masalah malas dan badan terasa berat,perdengarkan cd/mp3 ruqyah ini 3x sehari,insyaAllah kita akan cergas dan kembali bersemangat.


How To BypassRegister Website With Other People Account.

Cara ni hanya boleh dilakukan pada website yang menawarkan FREE ACCOUNT (website blogger x yah cuba, Tak boleh aku dah try). Anda hanya perlu menaip alamat website tu dan kemudian click kat "Get Login".. pas tu ia akan list down beberapa username n password. Pilih la yang mana berkenan dan kemudian anda log in masuk. Mudah saja kan..

Jan 26, 2009


Date : 7&8 March 2009 (Sabtu & Ahad) - 2D1N
Venue : Sg. Selangor, Kuala Kubu Bharu
Price : RM300.00 per pax 
(Group Package: 5 pax or more @ RM280.00 per pax) 
Package inclusive of rafting, 1 nite stay in camp + meals.
Own Transportation.

Tentative program:
7 March 2009 (SATURDAY)
0930 - Meet up at Tanjong Malim Tol
1030 - ETA at Kuala Kubu Bharu Town
(Breakfast @ early lunch - meal not inclusive)
1130 - Move to base camp
1145 - ETA at base camp
1200 - Start trekking to Chilling Waterfall
1300 - ETA at Chilling Waterfall
(swimming & snack break-inclusive)
1630 - Trekking back to base camp
1730 - ETA at base camp
- Put up camp for the night
- Free & Easy
2000 - BBQ dinner & Empang Pecah
(BBQ dinner inclusive)
2230 - Free & Easy

8 March 2009 (SUNDAY)
0830 - Breakfast (Inclusive)
- Put down camp & clean up
0930 - Depart to the ..PUT IN' point about 5 Km along the Kuala Kubu Bharu / Fraser Hill Road. Upon arrival, drivers will drive their car to the ..TAKE OUT' point and then they will be transferred back to ..PUT IN' point by tour guide representative.
Allocations of all rafting equipments (Helmet / PFD / Paddles) , followed by detail briefing about 15 – 20 minutes and flip exercise. Participants will be divided into grouping of maximum 6 persons per raft.

1030 - (Approx) Start rafting and 5 minutes later , a practical exercise at the ..FLIP CORNER' about 10 minutes. The rafting will be about 3-4 hours depending on the water level and the group size. 
1400 - (Approx) Arrive at the ..Take Out' point where participants will have shower and Lunch before departure to destination of origin. 

Hope you guys dapat join this trip. Boleh kenal new people and gain new experience.
Berminat contact : 016-2171146 
Early confirmation is required to secure seating. 
(Due date: 5 Feb 2009)
Thank you & have a great holiday! 


ip_man_a ip_man_b
muka serius lawak hero pertandingan akhir kung fu vs judo

Petang tadi baru aku terluang masa nengok cerita IP MAN ni. Ceritanya berkisar pada tahun 1937 dimana Jepun menduduki negara China, Seorang Jeneral Jepun yang suka sangat berlawan menawarkan beras kepada rakyat China jika dapat menewaskan dia. Si hero pulak suka sangat berlawan tetapi takutkan isterinya, timbul la babak2 komedi, Part yang aku suka sangat filem ni bila Jeneral Jepun mencabar 3 orang China berlawan dengan dia tapi si hero pulak mencabar 10 orang Jepun berlawan dengan dia... Adegan lawan tidak ditokok tambah dengan adegan tak masuk akal. Memang best cerita ni

Jan 25, 2009

To Do List

Buat senarai apa yang nak dilakukan secara online. Amat mudah x yah nak pening2 kepala. List anda tidak terhad dan boleh di share pulak ngan kawan2.

To Do LisT.

Ceramah Agama dari Ustad Aa gym dari Indonesia mengenai Solat Khusyuk. 


 bahagian 1

 bahagian 2

                                           bahagian 3

Jan 24, 2009

Cara Mudah Buat Drop Down Menu

Widget ni aku dapat dari web Scapur. Badropgi blogger yang baru mula berjinak2 dalam arena ni. Aku rasa cara ni paling mudah untuk membuat Drop Down Menu. Cuma perlu isikan tempat kosong dan kemudian widget ni akan install terus ke blog anda.

Jan 23, 2009

Camne nak Copy Dari Restrict Web/Blog

Pi ke web/blog yang sangat restricts tu. Kat address bar tu paste kan code javascript ni dan "enter"


Pas tu copy le apa yang nak di copy cara convential (highlight then CTRL C ,paste la note ke or kat Word ikut suka hati..

Jan 22, 2009

Streamyx Troubleshoot Tips

Nak menghubungi Line Bantuan Streamyx bukan senang.. Dah dapat line kena tunggu lama dengar iklan berulang kali dimainkan.. tak jugak2 kita dilayan.. Jadi sebelum call depa tu cuba la step2 ni dulu. Mana tau kot2 leh membantu. Step2 ni pun aku copy dari Streamyx website.

Aku dah terkena hari tu.. Dapat pulak Customer Service yang baru.. Meraban teben dia nak menjawab soalan2 aku.. asyik menanya kat member dia je.. betul2 buat malu Streamyx je. Aku dah geram aku tekan lagi dia ngan bermacam2 soalan gelabah dia nak jawab, last2 dia cakap dia masih baru dan masih tak pandai solve problem aku.. Heran aku cam mana Streamyx leh letak orang cam tu ??!!!.

Connecting problem :-

Possible cause Solution
Telephone lines: Faulty line or suspension of account (because of non-payment)

Check your phone line:

  • Make sure your phone line is functioning
    (not suspended)
  • Lift your receiver and check for a dial tone,
    noisy line or crossline
If there is no dial tone or problem with the telephone line, call TM Customer Contact Centre (100) and select "Internet Services" to file a fault report.
Hardware set-up: Wrongly set-up, loose connection

Check your modem/line/microfilter connectivity:

  • Ensure all physical connections are done correctly
  • Ensure all cables are fitted properly
  • Please ensure your modem is turned on
  • If still in doubt, try replacing the cables
Faulty hardware : Modem, network card, splitter

Check your modem "Link/DSL" light status:

  • A blinking light may mean a faulty modem, a faulty splitter or a lost connection
  • Reboot your modem (switch it off, and then on again)
  • Make a direct connection from the wall socket straight to the modem, bypassing the splitter
  • If still in doubt, try replacing the cables

If the light is still blinking, it may be due to a network problem. Call TM Customer Contact Centre (100) and select "Internet Services" for assistance.

 Tak Boleh Nak Browse :-

Incorrect Operating System (OS) network configuration settings

Check your phone line:

  • Primary DNS:
  • Secondary DNS:
Operating System (OS) infected by virus
  • Update your antivirus/anti-spyware/anti-adware software from time to time
  • To ensure that the antivirus is working correctly, try uninstalling and reinstalling the software
  • Please ensure that security measures (such as the firewall) do not interrupt critical PC operations
Incorrect browser configuration
  • Ensure that there's no proxy setting configured
  • Ensure that your browser is not configured to dial a default dialler
Internet Service Provider network problem Call TM Customer Contact Centre (100) and select "Internet Services" for assistance.

 Sow Internet Connection :-

Computer infected by virus, worm, adware or spyware
  • Update your antivirus/anti-spyware/anti-adware software from time to time
  • Run the above software to make sure there are no malicious viruses/programmes in your system
  • Location of Website - Website is hosted internationally or locally. The response time depends on how close your location is to the website you are trying to access.

    Popularity of Website - The more popular a Website, the more people will try to access it. Sometimes, the Website’s servers cannot cope with this huge demand.

    Peer-to-peer (P2P) downloads - Using P2P (e.g. Kazaa and Bittorrent) downloads to transfer files will affect the speed of your other Internet activities.

    Try accessing the website at different times.

    Jan 19, 2009

    Rintihan Anakku


    "Ayah,akak letih la hari2 kena bawak beg sekolah adik, beg akak lagi kena bawak". Kesian pulak aku mendengar rintihannya. "Ok la... Akak nak apa cakap ngan ayah!"
    "Akak nak Handphone baru". Terpaksa aku belikan Nokia 1650 sebagai upah...

    Silly Lilly

    Mendengarkan lagu Silly Lilly ni fikiran ku mengatakan Ini lagu baru Greenday.. Bila masa pulak Greenday ada buat album baru ? Aku buat researh.. Laaa Bunkface rupanya..
    Hebat jugak telo dema ni sampai kan aku tak dapat bezakannya... Tahniah pada Bunkface berjaya mengelirukan aku.. Adakah ini identiti kumpulan ni ?? Tahniah lagi sekali pada Bunkface sudah pastinya aku akan mendapatkan CDnya.

    Mendidik Anak

    Mendidik anak2 pada zaman ni merupaka satu cabaran. Sebaik mana pun didikan yang diberikan namun persekitaran memainkan peranan yang sebaliknya..
    Aku nak berkongsi 2 ceramah motivasi oleh Dr Fadzilah Kamsah. 

     1. Petua Berkomunikasi Dengan Anak

     2. Kaedah Didik Anak Cemerlang

    Punah Hancur


    Tekad aku tak nak ambik MC hancur . hehehehee... punah pasal doktor tuuu.. Aku tak mintak pun MC .. Napa laaa baik sangat pulak doktor tu Dammm U Doc... Thanks U Doc.

    Jan 18, 2009

    Aku Tau No. HP Anda

    Saje nak pas tension. Nak nengok AJL 2009 boring. Merewang kat satu blog ni jumpa bende nii

    1. Masukkan 3 angka awal (tak termasuk no. 012, 013 ...etc)
    2. darabkan dengan 80
    3. campur 1
    4. campur 250
    5. campur dengan 4 number terakhir tepon anda
    6. campur lagi dengan 4 number terakhor tepon anda
    7. tolak 250
    8. bahagi dengan 2

    Gunakan calculator pc anda tu....

    Jan 17, 2009


    AAnda yg ingin menghantar imej dan maklumat ke laman2 web seperti YouTube, Flickr, Facebook atau laman blogger/wordpress dan lain2 lagi dgn telefon bimbit, Free!!!. Ia membolehkan anda upload dan tag kpd foto yg diambil dgn telefon bimbit, membaca dan menjawab komen2 dalam talian disamping memuat turunkan foto2 milik rakan2 anda drpd laman web mereka seperti Flickr. ShoZu Desktop pula ialah versi yg membolehkan anda muat naik foto atau video drpd komputer ke laman web hanya dgn satu klik tetikus sahaja.

    Keterangan lanjut :-
    Layari http://www.shozu.com

    Jan 16, 2009

    Test Web/Blog Loading Speed


    Tools yang sungguh mudah untuk menguji kepantasan load web/blog.

    Aku rasa kalau dibawah 20 saat tu kira OK laa.. Tapi kalau dah lebih paham2 je laaa.. Adjust la web/blog tu apa yang patut..

    Jan 14, 2009

    Find Sounds

    Nak Cari bunyi yang gempak untuk blog/website ? FindSounds ada semuanya dari sound effect ke musical instruments ada.

    Jan 13, 2009


    6 pagi alarm Hp aku meraung... rasakan sekejap benar aku lelap. Aku cuba bangun namun jatuh, aku kembali terlelap......zzzz.... praggggghh!!!!! bantal jatuh ke muka aku, atas arahan maknya bantal tu dijatuhkan kemuka ku.. Aku bangun menuju ke bilik air.. capai tuala, tuala pulak jatuh dek mata masih lagi layu .. meraba suis lampu nyaris aku tak jatuh terpijak mainan Isyraf. Kena titisan air sejuk yang jatuh ke muka ku menyegarkan aku.. capai sabun, sabun jatuh dek licin nya..

    Bau haruman Nescafe tambah menyegarkan.. Hirupan pertama gopoh jatuh titisan nescafe ke lantai.. Jam 7 pagi.. bersedia keluar rumah.. "Mana kunci keta?" rasanya jatuh bawah almari rasanya. Isyraf membetulkan songkoknya yang jatuh, "Mira nah duit banje, simpan dalam poket kang jatuh". 

    Dalam keta bukak radio.....
    Diskriminasi menjatuhkan aku
    Reputasi kini menjadi bisu
    Dan aku
    Di situ mengharapkan sesuatu yang baru
    Itulah impian aku

    Lagu Bunkface.. minat sangat lagu ni.. ada kena mengena jugak rasanya dengan diri aku ni.. ahh lupa kan!!!.. Sampai sekolah agama kulihat dah budak2 bermain kejar2.. jatuh bangun mereka berlari.. "Mira, Isyraf jangan main kejar2.. kang jatuh kotor baju tau"..

    8 pagi aku sampai Opis.. Awal lagi ni.. lepak kedai mamak sebelah laa.. "Ane Kopi O nipis roti canai bawang 1"... Tak sampai 10 minit order aku siap.. masih banyak masa lagi, aku makan sambil baca paper.. "Israel menjatuhkan bom kimia ke palestin" tajuk muka depan.. Selak bahagian tengah "Dua pengunjung parah batu gunung jatuh di Perak". Hati mula berdetik dah semakin banyak perkataan jatuh , jatuh pada diri ku pagi ni. Leka membaca jam dah 8:45 pagi, aku kelam kabut membayar jatuh duit syilingku..

    Aku berjalan ke Opis.. "Ring.. Ring" hp aku(hp aku old tone). "Krasz ko tolong cover kerja aku jap, anak aku jatuh motor malam tadi". Nak tak nak aku terpaksa.. 

    10 pagi. Kawan aku sampai !! "Krasz ko buat keje ke apa ni ? menung je". "Hp ko jatuh pun ko tak perasan". "Ingat awek semalam, jatuh depan counter ko ke smlm?". Ko jatuh ati ke kat dia ?"...  

    6:35 petang. Ambik anak balik sekolah.. "Ayah tadi adik jatuh kena tolak ngan budak gemuk tu". Abis kotor baju anak tu.. takpa laaa.

    Pas solat Isyak tadi aku menghumban diri jatuh ke katil.. nak lelap kejap.. 


    Jan 12, 2009

    Bahasa Inggeris Di Perak Kan

    Bahasa Perak Bahasa Inggeris

    Kayu Rol Long Ruler
    Pores Forest
    Talipun Telefon
    Local No Quality
    Pior Pure
    Spekok Reverse
    Moh Move
    Lokap Jail
    Eksiden Accident
    Get Gate
    Spital Hospital
    Peon Office Assistant
    Gomen Goverment
    Prebet Private
    Pasput Identity Card
    Raba Eraser
    Seput Sport
    Kona Corner
    Setat Start
    Lo Law
    Mentokar Car
    Selait Tourch Light
    Derebar Driver
    Koman No Class
    Karen Electrik Current

    Kalau ada yang aku tertinggal bagitau aku leh aku panjangkan list ni.....

    Jan 11, 2009

    Membuat Komen Terkini di Sidebar

    1. Login to Blogger kemuduan pilih "Layout"
    2. Klik pada "Page Element" trus pilih "Add a Gadget --> HTML/Javascript"
    3. Copy code.

    <script src="http://www.geocities.com/uddin_81/recent-post.js"></script>
    <script>var numposts = 10; var showpostdate = false; var showpostsummary = false; var numchars = 100; </script>
    <script src="http://YOURBLOGNAME.blogspot.com/feeds/posts/default?orderby=published&amp;alt=json-in-script&amp;callback=rp">

    4. Ganti YOURBLOGNAME dengan nama blog anda.
    5. Angka "10" menunjukkan jumlah "Recent Post" boleh ditukarkan kepada kepada number mana yang anda kehendaki
    6. Save.

    Buat Qaseh diharap cara ini dapat menbantu...

    Siapa Ceduk Idea Anda

    Nak check siapa ceduk hasil kerja kita?? Kadang2 bengang gak kan dah penat korek idea, idea tu kena ciplak(kadang2 kita pun ciplak kerja orang hehehhee). Copyscape ni leh la sedikit sebanyak menunjukkan page mana idea kita dicopy n paste orang. Masukkan address blog pastu click "GO". Ia akan tunjuk 10 result terkini sahaja. Pas tu bawak2 la bersabar yer.


    Jan 10, 2009

    Petua Mencuci Hati

    Segala aspek kehidupan ini bermula daripada hati. Oleh itu di bawah ini ada beberapa cara bagaimana hendak mencuci hati. Diolah oleh pakar motivasi Datuk Dr. Haji Fadzilah Kamsah.

    1) Dirikan solat dan banyakkan berdo'a - Ini adalah salah satu kaedah yang sungguh berkesan. Semasa berdo'a turut katakan "Ya,Allah jadikan hatiku bersih"

    2) Selawat keatas Nabi Muhammad s.a.w paling minima 100 X sebelum tidur - Ini merupakan satu pelaburan yang mudah dan murah. Disamping dosa-dosa diampunkan, otak tenang, murah rezeki, orang sayangkan kita dan mencetuskan semua perkara kebaikan.

    3) Solat taubat - Selain daripada memohon keampunan, dapat mencuci hati dan menenangkan minda.

    4) Membaca Al-Quran - Selain dapat mencuci hati juga menenangkan jiwa, penyembuh, penenang, terapi. Sekurang-kurangnya bacalah "Qulhu-allah" sebanyak 3X.

    5) Berma'af-ma'afan sesama kawan setiap hari - Semasa meminta maaf perlu sebutkan kesalahan yang dilakukan.

    6) Bisikan kepada diri perkara yang positif - Jangan sesekali mengkritik, kutuk diri sendiri, merendah-rendahkan kebolehan diri sendiri. katakanlah "Aku sebenarnya... ... (perkara yang elok-elok belaka)

    7) Program minda/cuci minda - Paling baik pada waktu malam sebelum tidur, senyum, pejam mata, katakan di dalam hati "Ya, Allah cuci otak aku, cuci hatiku, esok aku nak jadi baik, berjaya, ceria, bersemangat, aktif, positif". Menurut kajian saikologi, apa yang disebut sebelum tidur dapat dirakamkan sepanjang tidur sehingga keesokan harinya - CUBALAH!!)

    8) Berpuasa - Sekiranya dalam berpuasa terhindar dari melakukan perkara- perkara kejahatan.

    9) Cuba ingat tentang mati (Sekiranya hendak melakukan sesuatu kejahatan, tidak sampai hati kerana bimbang akan mati bila-bila masa)

    10) Kekalkan wuduk

    11) Bersedekah

    12) Belanja orang makan.

    13) Jaga makanan - jangan makan makanan yang subhat

    14) Berkawan dengan ulama

    15) Berkawan dengan orang miskin (menginsafi)

    16) Pesan pada orang, jadi baik

    17) Menjaga pacaindera (mata, telinga, mulut... dsb), jangan dengar orang mengumpat."

    Malas Sedunia







    Ahad ni aku isytihar hari MALAS SEDUNIA bagi diri aku,family dan yang nak sekutu dengan aku. Jadi tengah hari tadi aku buat preparation.
    Beli macam2 bahan makan cukup untuk sehari, beli 3 DVD(lanun punya!!), antar baju koje dobi, basuh keta... banyak lagi lerr...
    Esok aku sekeluarga akan menguncikan diri dalam umah. Off H/P. Putuskan hubungan dengan dunia luar buat 24 JAM..!!!..
    Semoga aku berjaya mencapai cita2 aku esok..

    Sembang Ngan Anak

    Ayah : "Isyraf, camne sekolah hari ni?"
    Isyraf : "Sekolah Ok je ayah, ada kat situ tak kemana pun"
    Ayah : Dalam hati pekena kan aku budak ni... Takpe sabar je laa
    "Dah ramai kawan ?"
    Isyraf : "Ramai"
    Ayah : "Apa nama kawan adik ?"
    Isyraf : "Nuraian, Isyirah, Aina, izzati ..... lagi adik x ingat"
    Ayah : "Aiiittt... adik kawan pompuan je ?? kawan laki ?"
    Isyraf : "Ada sorang.... Aman"

    Tetiba Ibunya menyampuk " Haaaaa ikut perangai ayah la tuuuu"

    Aku diam malas dah nak bersuara... Kang naya aku !!!

    Jan 9, 2009

    FLock Browser


    Flock browser yang terkini. Flock ialah browser yang mana ber integrate dengan sosial networking service seperti Facebook dan Myspace, media service seperti Yahoo Mail, Gmail, Youtube, Twitter, Flickr dan banyak lagi. Bila kita log in ke sosial networking service, flock akan update berita tentang kengkawan kita dan juga boleh upload photo dan banyak lagi ler.. Try la sendiri baru tau.

    Yang bestnya dari Flock ni kita boleh buat posting blog seperti kita buat posting di page blogger tu.Upload gambor ke blog paling senang cuna drag je gambo. Best !!

    Jan 8, 2009


    Anda mungkin pernah mengalami situasi dimana program antispyware komputer anda memberitahu tentang kewujudan cookies dalam pelayar web anda. Merbahaya kah cookies tersebut? Utk pengetahuan anda, cookies bukannya sejenis perisian tetapi cuma fail teks yg kecil. Ia distorkan ke dalam komputer anda oleh sesuatu laman web yg anda pernah layari dgn tujuan utk menyimpan maklumat yg kemudiannya dibaca dan disunting. Kebanyakan cookies adalah selamat tetapi terdapat juga apa yg dipanggil sbg "tracking cookies" dihasilkan oleh pihak ke3 seperti rangkaian pengiklan utk mengetahui penggunaan internet anda. Cookies begini mungkin menceroboh hak2 sulit anda walaupun ia tidak mengancam keselamatan komputer.Jika anda merasakan cookies tersebut mengganggu ketenteraman anda, ubah saja "privacy settings" pelayar web anda supaya ia menolak kehadiran cookies.

    Jan 7, 2009

    Mengubah saiz teks dlm pelayar web

    Anda yg mengalami kesukaran membaca teks dalam sesuatu mukasurat web sehingga terasa seperti hendak memakai cermin mata, tak perlu berbuat demikian sebenarnya. Anda yang menggunakan pelayar Internet Explorer ataupun Firefox,boleh menambahkan saiz teks dengan cepat hanya dgn menekan kekunci Control tanpa dilepaskan sambil kekunci bertanda + pada papan Numeric ditekan sekejap. Sebaliknya jika saiz teks mahu dikecilkan pula, tekan kekunci - pula. Mudah dan tentu sekali cepat.

    Senang je kan !!..

    Jan 6, 2009

    Sekolah Time Setat

    Penggal pertama persekolahan telah bermula, takde la peluang nak bangun lewat dah. Rutin bz dan kelam kabut aku pun dah bermula hari ni. hehehehehehe
    Tahun ni Mira dah darjah 3 dan putera aku yang encem macam aku baru je masuk darjah 1. Tengok depa bersiap pagi tadi aku rasakan diri ni dah semakin tua. Cepat sangat rasanya masa berlalu.

    IMAGE_097 IMAGE_096
    Anak2 aku bersekolah sessi petang. Pagi aku masukkan anak aku ke Sekolah Agama Rakyat. Pelajaran Agama sangat penting masa ni. Kelas bermula dari pukul 8 hingga 10:45 pagi.
    IMAGE_105 IMAGE_106
    Sesiapa yang nampak 2 orang budak ni berpakaian seragam memasuki premises terutama Cyber Cafe waktu sekolah jangan teragak2 bagitau aku!!

    Masuk je kereta, "Ayah duit banje mana ?" .. Aduhhh !! budak2 zaman sekarang ni duit je di ingatnya. Aku hulurkan sorang seringgit. "Ayah mana cukup!!" (saja nak test anak aku). Betul jugak kata anak aku, zaman sekarang ni Seringgit apa dapat. "Ayah dulu sekolah Opah bagi Ayah 40 sen je tau!! cukuplah tu". Aku hulur lagi Seringgit sorang. Mewah tol budak2 sekarang ni, tak macam aku dulu nak mintak sekupang kat mak pun takut. Dalam kereta fikiran aku melayang, teringgat masa aku bersekolah dulu. Mak bagi belanja 40 sen jer tapi cukup bagi aku membeli makanan kat kantin. Sekarang ni jangan harap laa,, Air sirap pun dah 40 sen.


    "Ayah balik le.. tak payah tunggu kakak.. Ayah pergi tengok adik" ..


    Ni dia class Isyraf..
    1 BESTARI.. Sekarang dah tak guna cam dulu .. 1 Hijau , 1 Biru ke . Pemilihan nama class pun dah dikomersialkan.

    Aku suruh Isyraf duduk depan sekali. Biar senang cikgu nak monitor.. Jangan ikut ayahnya kat class duduk belakang sekali..
    Pas usha class dia apa yang patut aku balik.

    Waktu rehat Isyraf, terpaksa datang balik ke sekolah. Ibunya risau sangat kot dia tak dapat makan.
    Aku kata kat Ibunya nak beli kan dia "KFC or pizza ke?" hehehehhehee

    Jan 5, 2009


    Aku nak share 2 e-book ni..

    1. Games People Play
    The Psychology Of Human Relationship


    2. Hardcore Windows XP


    Jan 4, 2009

    Acces Block website


    Penyelesainya :-

    Problem ni selalu jadik kat Opis. Pihak pengurusan dah block website favourite kita tu, cuba try website ni. Moga2 dengan ni anda boleh acces dan meneruskan kegiatan anda tu..

    Works trough an encrypted connection (SSL)
    - Support connections to secure websites (HTTPS Sites)
    - Hides the real client IP providing an anonymous connection
    - Support Cookies, support cookie editing, and custom cookie creation!
    - Support Posting (Post, Get, & Query Post)
    - Support of Uploads!
    - We do not log URLs or other navigation information
    - Support all kind of files (Html, Swf, Pdf, Zip, Rar, etc...)
    - Clean Design: No ADS, Banners or surfing console, you will see as you are surfing the web directly

    Jan 3, 2009

    Kellie's Castle

    2537284220_6a49014dbc index.php
    13b444376c606ef0 321125144_150b6f8bc8
    inderx.php 3112693474_3accf4b0e0

    Pada awal tahun 1890-an, pengusaha British juga telah membuka estet-estet getah di sekitar Batu Gajah. Antaranya ialah Ladang Kinta Kellas, Ladang Kinta Valley, Ladang Harewood, Ladang Sengat dan lain-lain. Antara pengusaha British yang paling terkenal di Batu Gajah ialah William Kellie Smith dan Alma Baker.
    William Kellie Smith berasal dari sebuah kampung bernama Kellas di bahagian timur laut Scotland. Beliau datang ke Tanah Melayu pada tahun 1890 ketika berusia 20 tahun. Semasa di Pulau Pinang, beliau berkenalan dengan Alma Baker, seorang kontraktor di Kinta. Beliau kemudiannya berjaya di Batu Gajah sebagai pengusaha ladang getah Kellas Estate, Kinta Kellas Estate, dan lombong bijih timah Kinta Kellas Dredging Company.
    Di zaman kegemilanganny a, hartawan Kellie Smith telah membina sebuah bangunan yang besar dan indah bagi kediaman keluarganya. Bangunan yang diberi nama Kellas House mula dibina pada tahun 1910. Bangunan tiga tingkat itu dibina mengikut rupabentuk sebuah istana di India. Tukang-tukangnya dibawa khas dari Madras. Bangunan yang mempunyai 14 bilik, sebuah cellar dan terowong rahsia itu juga akan dilengkapkan dengan lift iaitu yang pertama di Tanah Melayu. Di tingkat kedua, akan dibina sebuah padang tenis dengan lantai simen. Berita mengenai bangunan itu pernah disiarkan dalam akhbar London Financier pada 15 September 1911. Akhbar itu menyifatkan rumah ketua pengurus Ladang Kellas itu mungkin yang paling unik di seluruh Timur Jauh, baik dari segi bentuk mahupun besarnya.
    Apabila Perang Dunia Pertama tamat, sejenis wabak Spanish Flu merebak dari Eropah ke Asia, sampai Tanah Melayu dan juga Ladang Kellas. Ramai pekerja ladang dijangkiti wabak itu meninggal dunia. Ketua pekerja meminta Kellie Smith membina sebuah kuil supaya mereka boleh mendoakan keselamatan pekerja dari wabak tersebut. Kellie Smith fasih bertutur bahasa Tamil dan Melayu. Beliau mengarahkan semua tukang yang sedang membina Kellas House supaya membina sebuah kuil baru di kawasan ladang berhampiran dengan jalan raya. Di bumbung kuil itu terdapat sebaris patung dewa Hindu dan di tengah-tengah barisan tersebut terdapat sebuah patung yang memakai pakaian pengurus ladang bangsa Eropah dengan topi putih. Kuil tersebut masih digunakan oleh pekerja Ladang Kinta Kellas hingga ke hari ini.
    Walau bagaimanapun bangunan Kellas House tidak dapat disiapkan pembinaannya apabila Kellie Smith meninggal dunia di Lisbon, Portugal pada 11 Disember 1926 ketika berusia 56 tahun. Sungguhpun Kellas House atau Kellie's Castle itu hanya seperti bangunan dalam keadaan 'sedang dibina', namun keunikannya menjadi salah satu tarikan pengunjung ke Batu Gajah kini.Istana ini dibuka kepada kunjungan awam dari jam 8.30 pagi - 7.00 petang (setiap hari). Untuk maklumat lanjut sila hubungi:
    No. Tel. - 05-3668198
    No. Faks - 05-3668199

    Bayaran masuk aku dah lupa .. kena tanya kat Sandora Kellie Castle ni dekat ngan umah dia... hehehhehee