Mar 26, 2009

Aku , Awek Itu Dan Arwah

Waktu : 2.00 petang
Tempat : Restoran Ipoh Padang

Aku duduk sorang diri.. capai paper Star , sesekali menghirup nescafe ais.. lega rasanya
Terasa diriku diperhatikan.. mula timbul rasa tidak selesa. aku membetulkan tempat duduk aku. Kalau dia perhatikan aku lagi, aku kan tentang mata dia.. Tekaan aku betul , kali dia makin berani malah bertertawa ngan kawannya.. Aku kalah .. tak penah ada perempuan seberani ni nak lawan mata ngan aku.. Aku buat muka selamba angkat paper menutupi muka.

Awek Itu : Abang Zul kan ?
Aku menurunkan paper "Ya"
Awek Itu : Ingat Lin lagi x ?
Aku : Lin ? Linda Onn ? Aku cuba nak mengingati siapa dia...
Awek Itu : ni Lin ex arwah man rock 20
Aku : Lin .... buat pa kat sini ? lama ko ilang .. ko tapa kat mana ? pasal pa ko dah lain ..
Awek Itu : Pas arwah meninggal Lin henti kerja Lin balik kampung.. Sekrg Lin dpt kerja area sini.. Lain apanya abg Zul ..? dulu kan Lin x pakai tudung.
Aku : tu ler pasal Abg tak kenal... hehehehhehe

Kami bersembang ..

Awek Itu : Lin nak chow.. nanti Lin call.

Fikiran aku mula melayang pada arwah, kawan baik aku. kami berkawan sejak kecik.. Teringat kembali kenangan lama bersama.. Mata melihat paper fikiran melayang ke zaman sewaktu RX7 dan Panter menguasai jalan raya. Kami merempit bersama tapi rempit kami x sama ngan rempit bebudak sekarang.. rempit kami rempit bermoral.

Aku teringat hari arwah meninggal dunia...
Aku baru balik dari kerja, letih aku ikut jalan lain mengelak pot lepak kami. kalau jumpa geng kang entah pukul berapa baru balik umah. Hari dah maghrib perut keroncong aku membelok motor ku, terasa ada orang memanggil aku. Aku berhenti melihat ke belakang.. Man ghopernya
dia melambai mengarah aku datang ke arahnya. Aku pun membuat pusingan memaju motor ke arahnya.. sampai, Man tiada kat situ .. dalam hati macam mana dia leh ilang sekelip mata ??? Aku terpaku.. kedengaran bunyi motor Mie , kenal sangat aku bunyi motor dia.

Mie : ko dah tau cite Man ke ?
Aku : Aku nampak dia sini tadi .. dah lesap
Mie : ko biar betul .. Man accident petang tadi .... mie x menghabiskan kata2nya
Aku : Mie sumpah aku nampak dia ..
Mie : KRASZ ... Man dah meninggal accident !!!!!! Aku on the way ke rumah dia.
Aku tergamam ..

Siapa.. apa yang aku nampak aku x tau.. tapi aku pasti mata aku tak membohongi aku................

2 comments:

Monkey D Luffy said...

huhuhu... biasa org baru mati akan lawat saudara / kawan2 kan...

su said...

Al Fatihah buat arwah...




mekaseh ats kata2 smgt...