Sep 30, 2009

Bercakap Dengan Jin




Dengan bangga nya : Aku peminat setia siri Bercakap Dengan Jin.

Novel bersiri Bercakap Dengan Jin ini ditulis oleh penulis terkenal Tamar Jalis. Beliau menulis melalui pengalaman sebenar beliau bersama dengan datuknya. Novel ini dikategorikan seram. Cerita nya mengenai kejadian2 ilmu2 ghaib dan kebatinan dalam dunia melayu. Novel ini di tulis beliau dengan begitu baik, terperinci. Novel ini menceritakan bagaimana ilmu2 salah dituntut, baik buruk nya dan pengajaran dari peristiwa tersebut. Penulis kerap kali menyatakan hanya Ilmu ALLAH yang kekal dan selamat dunia akhirat. Kisah2 dalam cerita ni berlaku dalam Negeri Perak.

Aku rasa ramai di antara kawan2 semua tidak mengetahui kewujudan novel ini terutama yang lahir selepas 90an. Famous giler dulu ni. Aku zaman sekolah sanggup simpan duit semata2 nak beli novel ni. Kadang2 kongsi ngan kawan2 pas tu  fotostat.Buat koleksi dan sampai sekarang aku hanya dapat sebahagian saja dalam bentuk Novel. Novel ini kemudian nya diterbitkan secara bulanan oleh majalah "Variasari".

Novel ini mempunyai 75 siri. Aku berani jamin kalau anda baca mesti kan terpaku berjam2 membacanya. Sekarang ni aku sedang menghimpun semula Novel ini. Harga Novel ini sebuah pun sekarang dah mahal giler. Dah jadi collectable item.





14 comments:

sharamli said...

ni yg mls bc ni..satgi bc..xjadik keja laen dah...d0k asek ngn n0vel ni plk

iyllienaz said...

yup..saya penah baca buku tu mase skolah rendah...

olin said...

nak cari buku ni la ni. susah betol laa sekarang nak jumpa..

LiNda said...

Betul . Dulu time belajar saya sanggup curi baca padahal lagi seminggu nak exam .

Jalan cerita and cara penulisan dia besh . Macam real jekk.. kita pun ikut rasa seram and betul2 berada didalam situasi itu .

Kat rumah emak saya masih elok tersimpan . Walaupun kertas dia dah berubah warna kuning, tapi masih boleh dibaca .

tq kerana mengingatkan saya kenangan ini .

Aku-Ida said...

ida pon minat gak... time budak2 dulu selalu bace... tp syg mase tu tak dak duit nk beli wat koleksi.. huhuhu

Lifesaver said...

aku x suka baca buku2 misteri ni

aien~s corner said...

aien pnh baca buku yg seumpama 2.. de yg nak bulu roma wooo..huhu hehe

suezensuzanna said...

berckp ngan jin...huhuhu...boleh x??

Tukang cerita said...

tak suka baca atau tgk buku cerita/movie antu.....

ustazah dyLLa said...

sy ade 1...masih simpan dgn baik...dh bnyk kali sy ulang bca...mmg best giler cite2 dlm buku ni...kalo dibikin drama bersiri pun bagus...tpi lgi best kalo bca nye...lgi seram rsanya

.:sanDORA:. said...

hu33!! bro.. ko ader buku ko simpan sorank2 ehh!!
ada 200 lebih arr siri dia.. korank kalo berminat leh sertai..http://komunitisbdj.multiply.com ,, kat sana sedang dimasukkan siri by siri oleh beberapa peminat setia SBDJ yang rajin termasukla aku.. he33!! dah ada 82 siri kat sana.. & still updated... boleh join.. yang pdf pun ada tersedia dah 4 jilid dah setakat nih...

Anonymous said...

membaca seluruh blog, cukup bagus

lin said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,色情,080苗栗人聊天室,免費a片,視訊美女

Che said...

salam tuan tanah,
variasari dah publish balik cerita SBDJ, tapi belum jumpe kat kedai. dah ada edisi oktober 2010 :)

tapi ttp nak cari buku yg ori. :)