Jan 4, 2010

Stail Cintan Zaman Aku

Teringat aku zaman bercinta orang dulu2. Zaman tu mana ada cintan sms, internet, takde lagi Facebook, Myspace lagi. Punyalah seksa nak berhubung, nak berdating lagi la payah. Mata orang zaman dulu bukan macam sekarang. Orang dulu nampak je terus la merepot.

Cara mudah - SURAT je la. Ni yang trill.. nak mengarang surat pada yang tersayang bukan senang weh. Bahasa kenal betul. Dulu surat cam ni dipanggil surat tak rasmi. Ayat mesti power, keluar lah semua ayat2 syurga nak memujuk rayu.Masa menulis tu test pad yang baru beli mau abis, mana tak nye silap je koyak buang, terpaksa la menulis dari mula balik. Awek yang baca tu mau tangkap lentok oooo. Ayat2 dulu lak tu bila aku tengok balik gelak beb..Jiwang leleh.

" Kehadapan dinda pengarang jantung kanda...... ".. Zaman sekarang pakai ayat ni. Sah awek tu geli geleman.

Dah tu mesti terselit la madah atau pun lirik2 lagu. Tahap gila pulak letak bedak wangi. Bedak cilok bedak mak lak tu.

Tang p/s mesti ada "pecah kaca pecah gelas dah baca harap balas".. lebih kurang cam ni.

Lekat setem post. 2 - 3 baru sampai ke tangan awek tu. Awek tu pulak mau abik 2 - 3 hari nak mengarang balas. Mau gila weh nunggu balasan. Tiap2 hari dok depan pintu tunggu posmen. Time posmen lalu dah set dalam kepala dah. Yang si posmen pun dah paham surat bau wangi sah la surat cintan. Kena pulak posmen yang tak sporting dibagi surat tu kat ayah.. mampos lah jawabnya.

Seingat aku dalam tahun 1980an, Telephone dah meluas digunakan. Tapi masa tu tak banyak rumah2 kediaman ada telephone. Public phone la jadik mangsanya. Berdering je telephone berlari, mau pulak mak/ayah yang angkat naya le. Apa lagi bergayut la berjam2. Duit syiling dah sedia dari mula dah. Yang pakai public phone mesti sibuk menekan * dan # serentak, konon nye le boleh lama la sikit bila masuk duit syiling tu.

Akhir tahun 1990an internet dah mula digunakan. Time ni pakai Dial Up connection. Dial Up conenction kena ada talian telephone. Seminit 3 sen aku rasa chargenya. Dah tu line punya lah slow giler. Bila online telephone tak dapat guna. Dapat bil mau beratus sebulan. Gerenti ayah angin. Bila dah kerja, abis je kerja terus ke CC online sampai malam sampai lupa makan minum. Duit gaji abis cam tu je.

Time berdating pulak, nengok wayang (buat wayang entah la....), makan dan lepak taman bunga. Tu je le tempat yang ada. Dah tu tak leh bawak anak dara orang lama2, ada timing cukup jam kena antar balik. Kalau tak berjawab la ngan abang2 awek tu. Telor la dahi tuu.

Payah kan bercinta zaman dulu2. Pasal tu lah perhubungan tu kekal terjalin sampai kawin. Segala susah payah  berbaloi. Sekarang dah senang. Yang susah cuma nak menakle awek tu je. Nak break pun lagik senang antar je sms .. abis cite.Mau la menung sehari dua pas tu bukak Facebook or Myspace gerenti jumpa penganti. Budak2 yang lahir tahun 1990an ke atas tak merasa semua ini.

6 comments:

iyllienaz said...

betoll..mak n ayah selalu cite zaman dorang bercinta kat kitorang..nk dating pon susah sbb klo terlambat ke tercepat ke, xley nk contact..haha

Iera said...

btul tu...tp yg best nye bila tulis surat cinta..bila baca blik, wah...mcm x caye pulak..
nk dating pulak..x bleh kluo lama2..

Ivy Metaga said...

hahaha..betul2..dulu masa sy kecik2 dan sekolah menengah..mana ada hp, surat lah jadi sms yg paling popular masa tu hehehe

Lifesaver said...

hehehe.zaman 80 an time tu kecik lagi

siti murni ishak said...

hahaha...betul..nostalgia tu. sebab susah payah tu la..berkat perhubungan berkekalan..(insyaallah). zaman skg cintan cintun dah tak real mcm dulu2...sebab senang2 boleh cintan on the net jer...

miss oren said...

zaman kan berubah....skrg ramai org bercinta melalui alam maya..akan datang camne la plak ye