Oct 19, 2009

Trajedi Oktober





Jalan2 ngan family aku ke Expo Pelancaran 1Malaysia di Stadium Indera Mulia Ipoh. Orang Umah aku bawak anak2 masuk dulu, aku ngan baby dok dalam kereta. Seperti biasa boring nunggu aku bukak la Facebook, pasang Sinar FM. Sekali kuor lagu "Trajedi Oktober" permintaan sms dari Jemi Kampar. Aku rasa kenal sangat ngan nama ni. Kata DJ lagu ditujukan pada geng2 Panther dengan ucapan bla bla bla.........
Sah aku di include dalam list tu......


Teringat lah balik kenangan aku bulan Oktober tahun 1996, 13 tahun yang lalu...


<-- gelak aku nengok pic retro aku nii
(Aku copy paste balik dari Aku, Bersumpah Dan Suzuki Panther)
Tak tahan ngan perli ngan member klip motor aku hari2, aku jual Yamaha SS 110cc dan aku top up skit cash aku sambaq Suzuki Panther 150cc scond hand. Tiap2 minggu ada saje la projek permotoran kami. Cakap je kemana sampai la kami, nak minum petang pun kami leh ke Penang. Pekena rojak ngan teh tarik pas tu balik rumah. Time tu minyak punya la murah, RM5 dah penuh tank Panther aku. Lagipun masa tu tak de lagi internet cam sekarang ni. Boring dok umah


Selalu la kami berkonvoi, seronok sangat rasa macam Bikers la pulak. Cuma bezanya Bikers tak pernah pakai jam tangan, kami terpaksa pakai. Hehhehee

Sekali lagi aku kena perli ngan member2, kali ni lagik power perlinya. Nak berdarah rasa telinga menahannya. Fikir2 balik ada betul cakap member2 aku tu, mana taknya dema bengang ngan aku sebab time tiap kali berkonvoi aku gerenti last sekali sampai. Harapkan motor je ranggi ala2 Mat Cintan tapi power takde. Aku ajak member aku pi la Kedai Ah Sie modified koborater, korek block dan macam2 lagi la nak kasi power.

Lepas maghrib, kami melepak depan kampung. Dah macam JKKK (Jawatan Kuasa Keselamatan Kampung). Kami plan nak ke Lumut. Masing2 time ni nak bawak awek. Masa tu pulak awek aku tak dapat pi, ada urgent matters katanya(sebenarnya tak dapat approval keluar). Potong stim aku betul. Member aku suruh aku angkut awek sorang ni. Aku tak setuju. Aku cakap aku sanggup pi Lone Ranjer pun tak pe, tak kan ada perempuan lain leh bonceng motor aku. "Kalau aku bawak perempuan lain naik motor aku, esoknya aku jatuh motor". Aku ni jenis setia. (heheehhe lalalala). Tetiba ayat tu terpancul dari mulut aku.

Malam tu jugak aku antar la Mak aku ke rumah Opah aku sebab malam tu Opah aku tinggal sorang.

Pagi esoknya, aku keluar awal ke Opis. Sampai ke Simpang Batu Gajah, sebuah kereta tiba2 menghimpit aku, aku elak ke tepi tapi entah dari mana datangnya anjing kurap ni, aku tak sempat nak elak. Tergolek jatuh !!!! nasib baik tak masuk longkong. Nasib aku baik tak de anggota badan yang patah cuma luka2 je. Tapi sakit giler !!!! Tak guna punya anjing. Tapi best gak dapat la MC sebulan. Claim Socso pun dapat.

Kat Hospital aku teringat kata2 malam tadi " "Kalau aku bawak perempuan lain, aku jatuh motor". Cakap kita kadang2 ni macam sumpah Tuhan nak tunjuk kekuasannya senang je. Tu baru je aku bawak Mak aku, kalau aku bawak awek lain dah tentu lagi parah aku jatuh.

Sebulan pas tu aku jual motor tu.. Motor yang baru ni aku siang2 lagi aku cakap kat member2 semua "Motor ni open sesiapa pun boleh naik". Alhamdulilah sampai sekarang aku tak lagi jatuh motor walaupun aku bawak............. Hehehehhehehehe
 
Abis lagu.. aku senyum. Off Facebook aku nengok budak2 motor. Sekarang depa dah tak main lagi motor Suzuki Panther dan Yamaha RXZ , semua pakai jenis ala2 cub. Dah jauh berlalu rasa zaman aku........

7 comments:

sharamli said...

kat k0lej kit0rg p0n da ada batu simen seketul n0 1.....menunjukkn satu malaysia...

jap2..panggil batu simen ke bnda alah tu erk...hu3

sufian said...

kebetulan..tapi ada betulnya..

DaliaLiyana said...

salam ziarah...
mmg boleh tergelak sorg2 kalau tgk pic kite dulu2...lawak tul....

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

zaman saya tuuuuu...hehehe..

dpt nek RXZ gak dulu dengan geng2 ofis lama...lepak rmai2 kat MBB KL & CM.. pegi mana2 pon ramai2 ...

Lifesaver said...

zaman2 ali setan dulu2..

ininieza said...
This comment has been removed by the author.
ininieza said...

haii..salam...:)

wwaahh...ade blog yer..hehe
sorry..terjah je ni..tapi takpe kan..dah bagi salam..hehe

boring dok FB je..terjah la blog u ni..hmm..best gak..

Ok apa nk komen?? hmmm bila baca ur entry ni..well ada betulnye kot..
sbb what happened to u penah happened to me..

tapi takde la sampai XcDen teruk2..
klu u dgn moto, i plak dgn kreta. Sjk dari dulu lagi, i tak suka bawa "guys" naik kreta i..kecuali my sons. Klu ada yg naik, i saja buat alasan.. Tapi alasan kukuh I adalah I TAK NAK BAWA GUYS DLM KERETA I.. Konon nk maintain "Kesucian" kereta yg mana I je yg mandu nye... hehehe

Namun ntah mcm mana satu ari, my gf terpaksa angkut bf dia sama ..destinasi? tak ingat... tapi selang 2 hari lepas tu, KERETA i kene sondol blakang!! Ttiba je I teringat yg penah ckp x nk bw guys... ada benarnya org kata, ayat2 yg terkluar dari mulut ni kkdang mkn diri sendiri...