May 3, 2009

iphone vs p-phone. p-phone the best





Kenapa aku kata Public Phone lebih bagus dari iphone ?
1. Tak Payah Charge
2. Full Malaysia Coverage
3. Boleh kongsi ngan semua orang.
4. Cash. (tak perlu risau bil bulanan atau prepaid abis)
dll.
Aku banyak kenangan menggunakan public phone ni. Zaman aku bercinta dulu mana ada Handphone cam sekarang ni. Rumah mak aku dulu takde telepon. Tak mampu lagipun ayah aku rasa time tu guna telefon umah takde keperluan sangat. Selain berutus surat public phone ni la pengikat kasih. Banyak jasa public phone.
Kat Kampung aku cuma ada satu je public phone time tu. Bayangkan le betapa besarnya jasa public phone tu pada orang kampung aku. Waktu petang je berbaris mat2 dan minah2 cintan nak guna, sampaikan Tok Ketua terpaksa buat peraturan nak bergayut lelama lepas pukul 10.oo malam.
Public phone ni guna duit syiling 10, 20 dan 50 sen. Aku dah lupa jangkamasa berbual untuk 10 sen. Dah tu syiling bukan le senang nak dapat, kalau nak bergayut lama2 kena la kumpulkan syiling dulu. Dah macam emas syiling tu, beli barang kuor duit kertas baki dapat duit syiling aku simpan dalam uncang. Kadang2 sampai berat la poket aku, berjalan dengar bunyi syiling.
Bila dah dapat bergayut tu, hujan dan panas tak jadi hal, tak rasa sebab bila dengar suara awek kat telinga tu syok sangat. Sembang la berjam2 tak makan pun tak pe. Sembang malam2 lagi syok sebab sunyi dan tak de orang kacau. Time bergayut tu tangan mula la menconteng kat cover phone booth tu.
Seingat aku, dah beribu kot aku abis bergayut time bercintan ngan isteri aku ni dulu. Nasib baik dia jadi milik aku kalau tak........ hancus duit aku. hehhehehee
Tapi
Zaman dah berubah. Orang sekarang dah jarang guna public phone. Semua orang ada Handphone. Anak aku Mira tu yang umor nye 9 tahun pun dah 2 kali tuko handphone. Soh la dia sent sms, tak payah tengok hp pun dia leh buat. Aku rasa kalau aku bercinta zaman sekarang ni mesti tak best, takde kenangan sebabnya nak call awek senang sangat. Takde trill langsung.
Sekarang ni aku tengok public phone dah macam nyawa ikan. Orang dah kurang guna. Public phone pun dah tak banyak. Ada pun tempat2 yang strategik je. Apa la nasib ko Public Phone.......

10 comments:

I n n z said...

hah kau !
siap ade timing ag
bile nk bergayut
;D

joegrimjow said...

heh
jgn la compare ngn i phone
cian iphone ku
compare ngn hp sudaaa
hehe

-best cite tu, bagi idea kat ku nak tulis entry baru
hoho

Krasz bAtu said...

hhahahhaa joe..
aku geram ngan iphone tu pasal aku compare ngan public phone...

cikeYda said...

ahhahahah dr kemarin taw aku p tgk status u ni.. i phone n p phone.. mati2 fikir 'eh ada brand baru ya'.. hahahhahahah rupanya public phone.. uhuhuuh aku tetipu..

paan said...

ada lagi orang yg guna public phone nie.masih wujud insan yg ada iphone tapi xda kredit n guna public phone.hehe.

ada pengalaan guna iphone ?? aku xdak..

e l d y said...

XD .. banyak insan yg pegang handphone sambil pegang public phone .. XD

tak de credit rasanya la .. hahaha

ayin jemin a.k.a ain said...

klakar la...public phone..

Monkey D Luffy said...

betul2

tapi dulu aku tak bergayut

aku pemalu

auwwww

LaDy NaS said...

aku penah gak gayut gune public fon tak hengat dunia..ekekek...siap2 meraung2 nanges2 kat public fon...mcm baru mati laki aje...ewwww...(geli lak bile terkenang balik) tapi masa tu aku guna ring-ring card..mukan syiling..payah sgt pakai syiling..ekekeke!

piNky LuCiA said...

waa..aku pun penh.. dulu asik guna public je.. guna ring2 kad.. hehe